Samme fart med halve motorkraften

RS 153 som døpes i dag har en toppfart tilsvarende de andre redningsskøytene, men med bare halve motorkraften.

Publisert

RS 153 er en videreutvikling av RS 148 «Mjøsvekteren» som kom i drift ifjor vår. Den nye redningsskøyta er beregnet på kystnære operasjoner og er mer offshoreorientert enn RS 148. Båten skal bemannes av frivillige mannskaper og benyttes i Oslofjord og Skagerak-området. Båten er av type K11MPC, der MPC står for Multi Purpose Craft.

- Den er bygget for profesjonell yrkesbruk der arrangement og utrustning tilpasses kunde. Hele båten er bygget i avansert kompositt og er ekstremt lett og sterk i forhold til størrelsen, forteller Birger Kullmann som har designet den nye redningsskøyta.

Han forteller videre at båten har et nyutviklet støy -og vibrasjonsdempet «flytende» styrhus med tre fulldempede seter for besetningen og sofabenk for passasjerer, eventuelt pasient på båre. Forut er det et adskilt toalett og enkelt pantry.

RS 153 har en innenbords diesel og vannjet og baugpropell.

– RS 153 er den første båt til dette bruksområde som har en enkeltmotor-installasjon som et ledd i å spare drivstoff og servicekostnader. Men takket være den avanserte skrogformen og byggemetoden er toppfart minst like høy som for de litt større 13,5-meters-klassebåtene til Redningsselskapet. Og det for omtrent halve motorkraften av hva de har, forteller Kullmann. 

 

LOA: 11 m

Bmax: 3,70m

Vekt (med fulle tanker og all utrustning): ca. 5200kg 

Maskineri: 1x 500hk diesel (Iveco N67 rekkesekser) og Vannjet (Hamilton 322)

Hastighetsområde: 30-36 knop

Skrog; "Kullmann-type", dobbeltkrumt med V-bunn fra 26+ grader.  K11MPC skrogdesign er en videreutvikling av d.o. offshore designs som f.eks. Norsafe "Munin" datterfartøy.

Konstruksjon: Glassfiber/ Karbon sandwich injeksjonstøpt.

Design: Birger Kullmann Design, Naval Architects, Oslo (www.kullmann.no)

Verft: Marine Alutech OY AB, Finland (www.marinealutech.com)

Norsk repesentant: Polarmarintech, Bergen  (www.polarmarintech.com)

Powered by Labrador CMS