Statsbudsjettet 2024:

GAMMELT MØTER NYTT: SAR Queen (til høyre og i bakgrunnen) erstatter de etterhvert legendariske Sea King-helikoptrene (til venstre) i norsk redningstjeneste.

Halvannen milliard til SAR Queen-prosjektet

Regjeringen foreslår å bevilge om lag 1,5 milliarder kroner til å fortsette anskaffelsen av 16 nye redningshelikoptre.

Publisert Sist oppdatert

De nye SAR Queen-helikoptrene er på plass på basene Sola, Ørlandet, Banak og Bodø. Det planlegges for at basen på Rygge settes i drift i år, og at SAR Queen fases inn på Florø-basen i 2024, skiver Justis- og beredskapsdepartementet i en pressemelding.

Leonardo Helicopters’ SAR Queen er en betydelig oppgradering fra de velkjente Sea King-modellene som har bistått tusenvis av nordmenn siden maskinene kom på plass for over 50 år siden.

– Trygghet og beredskap er regjeringens viktigste prioritet. Den norske redningstjenesten får et betydelig løft når SAR Queen fases inn på seks av basene, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

I tillegg til nye redningshelikoptre skal det gjøres tilpasninger av bygningene ved basene og etableres egnede landingsplasser ved sykehus i Oslo, Trondheim og Tromsø. SAR Queen kan likevel benytte en midlertidig landingsplass ved St. Olavs hospital i Trondheim, og det planlegges for at en løsning er på plass for Oslo universitetssykehus Ullevål før Rygge-basen settes i drift mot slutten av året.