Norges mest populære småbåter

Pioner 15 er folkebåten

Askeladden og Yamarin er de mest populære merkene i størrelsen opp til 20 fot her i landet, mens Pioner 15 er den mest populære enkeltmodellen, viser tall fra Småbåtregisteret.

Publisert Sist oppdatert

En av ti båter under 20 fot bærer navnet Askeladden, viser en oversikt Småbåtregisteret har utarbeidet for Båtliv. Registeret omfatter 155.000 fritidsbåter av en estimert på flåte på drøye 750.000 fritidsbåter her i landet.

Askeladden er selve folkebåten i Norge femti år etter at den oransje landstedbåten gjorde båtlivet til allemannseie her i landet.

Askeladden har i dag et bredt spekter av båter i ulike størrelse og prisklasser fra skjærgårdsjeeper til daycruisere, styrehusbåter og kabincruiser. Etter noen år med motgang har Askeladden igjen fått opp farten i det norske markedet, og selges nå gjennom forhandlerapparatet til Suzuki-importør Erling Sande A/S.

Men også finske båter gjør det svært godt her i landet. Det nest mest populære merke i Norge er Yamarin. Yamarins produktspekter spenner fra små skjærgårdsjeeper, med og uten overbygg til små kabincruisere. Norsk importør er Yamaha Motor Scandinavia, som har et stort nettverk av lokale forhandlere.

Pioner

Når det gjelder enkeltmodeller er det mykplastbåten Pioner som topper listen, og som derfor fortjener betegnelsen den norske folkebåten. Pioner 15 er den enkeltmodellen det er registrert flest av i Småbåtregisteret med nær 1300 av i alt 155.000 registerte båter. (Se egen omtale med prøvekjøring av båten). Deretter følger Askeladden 475 Freestyle, tett fulgt av Pioner 13 og Hasle 365 Summer Fun.

– Båtene krever lite vedlikehold og har lang levetid. Disse egenskapene har gjort Pioner-båtene populære. Pioner er et av Norges mest kjente båtmerker, og vi blir stadig større i Europa, noe vi er veldig stolte av., opplyser Pioner Norge / Cipax. Pioner lager i dag 10 båtmodeller.

Ser vi på antallet registreringer i 2016, får vi et bilde av hvilke båter som er mest populære for tiden. Og i fjor var det nettopp Hasle 365 Summer Fun som toppet listen over mest registrert i Småbåtregisteret. I likhet med Pioner er dette en polyetylen-båt som er rotasjonsstøpt. Deretter fulgte Pioner 15 og så Pioner 14 før Øien 530 F og Sting 530 Pro.

Nord-Norge

Det er store forskjeller mellom de ulike landsdelene når det gjelder båtvalg. I Nord-Norge er verken Pioner eller Askeladden særlig utbredt. Der er Rana det klart mest utbredte båtmerket, fulgt av Buster. På Vestlandet er det ikke overraskende Askøy-bedriften Askeladden som topper listen, fult av Yamarin og Pioner i størrelsen opptil 20 fot. På Østlandet står Skibsplast øverst på listen, fulgt av Uttern, Yamarin og Askeladden.

Motor

Yamaha har en suveren posisjon på det norske motormarkedet med en andel på 27 prosent av registrerte motorer i Småbåtregisteret i 2016. Dernest følger Suzuki og Mercury, som begge har en andel litt under 15 prosent. De øvrige ligger alle under ti prosent, viser oversikten fra Småbåtregisteret, som omfatter 155.000 båter, og derfor ikke forteller hele historien om den norske fritidsbåtflåten.

Båtbruken

Den norske fritidsbåtflåten utgjør altså over 750.000 båter ifølge den store Båtlivsundersøkelse som ble gjennomført i 2012. Godt over halvparten er motorbåter, som omfatter hele 470.000 båter, og de vanligste båttypene i Norge er Skjærgårdsjeeper og daycruisere. 290.932 båter er motorbåter uten overnattingsmuligheter, mens jolle og robåt uten motor utgjør 152.032 båter.

Fire av fem bruker båten til dagsturer og neste like mange drar på fisketurer. Færre en av fire drar på overnattingsturer, viser den store Båtlivsundersøkelsen fra noen år tilbake. Naturopplevelse er viktigste grunn til at folk velger båtlivet, men også frihetsfølelse og ønske om sosialt samvær scorer høyt.

TI PÅ TOPP REGISTRERINGER 0-20 FOT

VANLIGSTE MERKER

Askeladden

Annet

Yamarin

Rana

Uttern

Pioner

Hansvik

Skibsplast

Buster

Viksund

(Annet er ikke noe merke, men omfatter alle båter som ikke er registrert med merke).

----------------------------------------------------------

VANLIGSTE MODELLER

Pioner 15

Askeladden 475 Freestyle

Pioner 13

Hasle 365 Summer Fun

Askerladden 435 Lite

Øien 530 F

Buster XL

Hansvik 18 Combi

Askeladden 525 Excel

Bella 512 Excel

---------------------------------------------------------

VANLIGSTE MERKER - 2016

Pioner

Rana

Yamarin

Askeladden

Buster

Sting

Sea-Doo

Hasle

Øien

Hobby

--------------------------------------------------------

VANLIGSTE MODELLER - 2016

Hasle 365 Summer fun

Pioner 15

Pioner 14 Active

Øien 530 F

Sting 530 Pro

Pioner Multi III

Buster XL

Rana 17 Fisk

Buster X

Quicksilver 605 Pilothouse

Kilde: Registreringer i Småbåtregisteret.