Forbudstid i Oslofjordmuseet

SMUGLERE: Oslofjordmuseet vil være åstedet for en historiefortelling om hvordan spritsmuglingen i Oslofjorden på 1920-tallet artet seg.

Da brennevinet fløt i Oslofjorden

Da det var forbudt å selge brennevin i Norge, ble Oslofjorden brukt til storstilt smugling ad sjøveien. Dette vil være temaet ved Oslofjordmuseet i Vollen i Asker kommende helg.

Publisert Sist oppdatert

Fra 1917 til 1927 var det forbudt å selge brennevin i Norge, og dette forbudet resulterte i en utstrakt smuglervirksomhet – ikke minst i Oslofjorden. Færder fyr ble et knutepunkt hvor spriten ble hentet, og kreativiteten med hensyn til hvordan brennevinet skulle fraktes videre inn fjorden, var stor.

Forbudet produserte blant annet et stort antall raske motorbåter, og var på sitt vis med på å prege utviklingen av motorbåtskrog. De 10 årene som forbudet varte, ble i det hele tatt et svært særpreget ti-år i Oslofjorden.

Et lite teaterstykke

Smuglingen på Oslofjorden i dette tiåret er temaet ved Oslofjordmuseet kommende weekend. Der vil det bli foredrag, filmer og ikke minst vil det bli vist hvordan smuglingen foregikk i praksis. Gro Lystad har skrevet et lite tablå som involverer smuglerbåter, spritkanner, politi og sladrekjerringer – og ikke minst skuespilleren Geir Børresen og kunstneren Øyvind Jordfald.

Dette lille teaterstykket starter 26. mai kl 12:00 – lørdag. Deretter åpner museet dørene hvor det vil bli vist filmer, holdt foredrag og vist autentiske gjenstander fra smuglertiden utlånt av Tollmuseet i Oslo.

Initiativtagere

Oslofjordmuseets Venner har vært initiativtagere til arrangementet som forsøker å sette lys på denne helt spesielle perioden i Oslofjordens historie.

– Dette er en del av kystkulturen. Lokalbefolkningen heiet jo på smuglerne, sier Trine Bendixen, leder av venneforeningen, til Budstikka.

Søndag åpner utstillingen kl 13:00.

Videosnutten nedenunder gir et lite innblikk i hva som foregikk i Oslofjorden under smuglertiden: