Våren er kommet i nord

Våren er for alvor kommet til Nordland, både til lands og til vanns.

Publisert

VÅR: Lørdagen bød på sol og påskestemning i Storvika i Gildeskål.  Foto t.h: Janne Søreng og Steinar Sivertsen foran «Tårnskjær».

Gildeskål:

Mens mange lokale båt- og fiskefolk hadde tatt turen ut til Svolvær for å overvære VM i skreifiske, tok vi turen til det lille tettstedet Storvika i Gildekål.

Der møtte vi mannskapet om bord på sjarken «Tårnskjær», som hadde vært ute vårsolen. Om bord lå en passe samling fin, stor torsk, samt en mindre kveite. Med andre ord trenger man ikke dra på VM i skreifiske for å finne god fisk.

– Vi har ikke vært langt ute, kun en ti minutters gange herfra, sier skipper Idar Søreng og mannskap Steinar Sivertsen, og peker utover mot havet.

Janne Søreng, kona til skipper´n er også om bord. Hun forteller at denne turen kun har vært som en kosetur regne, og ikke som en del av jobben. Fisken de har fått i dag er derfor til eget bruk. Selv har hun fast jobb på land, og er kun med innimellom slik som nå. Det er mannen Idar som bruker sjarken «Tårnskjær» i jobben til vanlig.

Tidligere var det ikke noe problem å få levert fisken, men nå er det flere  av mottakene som har satt ned foten. De har ikke penger til å kjøpe fisken for.

– Det siste jeg hørte var at de hadde sagt stopp ute på Røst frem til påsken, forklarer Janne. Hverken hun eller de andre på båten tror fiksemottaket vil åpne igjen etter påske, selv om stoppen rikignok kun skal være midlertidig. Det som fortsatt selger er fileter og fisk som tørkes og brukes til lutfisk.

– Vi håper naturligvis på bedre tider, men akkuratt nå ser det mørkt ut med tanke på fremtiden som fisker, fastslår Søreng.

For Steinar Sivertsen er dagens fisketur ren helgekos. Bodøværingen jobber og bor inne i byen, men har hytte i Mevika, et steinkast fra Storvika.

– Da jeg hørte de skulle ut i dag måtte jeg bare hive meg med. Det er jo ren fornøyelse på en dag som denne.

Storvika ligger i Gildeskål kommune, ca 11 mil fra Bodø og tre mil fra hurtigruteanløpet Ørnes, ved Kystriksveien/riksvei 17. Bygda har fått ny fin gjestebrygge med molobekyttelse og  god plass. Pris for å ligge i havnen er kr 30 + kr ti for strøm. Bunkringsmuligheter, diesel og nærbutikk med post.

Vis større kart

 

Powered by Labrador CMS