Nå kommer "pensjonistbåten"

Nå kommer båten som er spesialbygd til de overt 55 år. Nitidige studier om hvordan ”de gamle” på sjøn beveger seg om bord, har skapt designbåten Uttern X7.

Publisert

Man skulle tro det var en spøk, men hos Uttern mener man blodig alvor. I høst la de frem skisser og skalastudier av en spesialdesignet båt med tanke på den ”eldre” båtbrukeren. De ønsker å sette fokus på det faktum at både muskelstyrke og rørlighet svekkes når man passerer 55 år. Dette blir ingen handikappbåt, men et forsøk på å skape en fremtidsbåt som tar hensyn til en spesiell brukergruppe, i følge Umeå Institute of Design. Båten blir syv meter lang, og er ment som en familievennlig dagsturbåt. 

Industridesigneren Jonas Samrelius har som eksamensarbeid på Designhögskolan i Umeå, på oppdrag fra Uttern, gått gjennom alt som gjelder bruk og håndtering av en båt.

Designeren har studert videoer og bilder av hvordan ”voksne” folk beveger seg om bord i sine båter. Bevegelsesmønsteret ble så nedfelt i designet, og man fikk tilpasset detaljer slik at båten skulle ta hensyn til brukeren i større gard enn hva som er vanlig. I korte trekk kan man si det handler om å gi brukeren store flater og bevege seg på.

- Eldre båtbrukere kjenner at de ikke er like sterke og rørlige som før. Det har vi tatt hensyn til ved utformingen av båten, sier Jonas Samrelius.

For og akter har båten dekk og plattformer som gjør det enkelt å komme om bord og i land fra båten. Badeplattformen har en seksjon som kan senkes ned slik at det blir lett å bade fra båten. Det er også mulig å gå fra badeplattformen og sidevegs inn på brygga. Båten har blant annet en solid gummilist istedenfor den tradisjonelle, smale fenderlisten, dette gjør det enklere å legge til uten for mye fenderbruk.

Det er lagt vekt på god ergonomi rundt førerplassen, og stolene er gassdempet og kan brukes både som stå og sittestoler. Det jobbes fortsatt med løsninger på kabinen som skal få både do, dusj og varmt og kaldt vann.

Ute er det lagt opp til at solsengene også kan brukes som bord og sitteplass for seks personer. Slik løsningen ligger i dag, kan vi se klare trekk fra Nimbus Nova serien. De bruker også en kombinasjonsløsning mot badeplattformen, hvor alt ligger veldig åpent og lett tilgjengelig.

Designet har allerede vunnet pris, og i begrunnelsen heter det at man sjelden møter et prosjekt som er så velfundert i forhold til sin brukergruppe, og at det er lagt ned et stort arbeide i research og anvendelighet før arbeidet ble presentert. 

Powered by Labrador CMS