Råeste båt i klassen

FINNBOAT SMALL BOATS DAG TRE: – Den er helt rå, den må bare prøves!Etter å ha sett gliset og hørt oppfordringene fra journalistene som har prøvd Aquador 21 WA setter vi oss til rors og gir gass.Se film!

Publisert Sist oppdatert

Egentlig sto ikke Aquador 21 WA på vår testplan, men dette har vært båten de aller fleste har snakket om, i hvert fall de som har vært om bord. Den 21 fots båten har en 250 hestekrefters Mercury på hekken. Raimo Sonninen innrømmer at det er mye, men kjenner også til nordmenns fartsgalskap, og ser ikke bort fra at det kan gå noen slike båter med denne motoriseringen til Norge.

– Men det holder langt med en 150 hestekrefters Mercury, og det er hva vi anser som en normal motor for denne båten, medgir han.

Stor fart

Vi setter oss godt til rette og gir gass. Båten akselererer imponerende bra og vi legger oss raskt i 40 knop. De små bølgene som innsjøen byr på og hekkbølger fra de andre båtene i testen skremmer ikke denne 21-foteren som kommer lett gjennom og nærmer seg 46 knop. Enda litt justering av trimmen og båten er oppe i 48 knop. 

Båten har en 20,5 graders V-bunn.

– I tillegg er den ganske spiss fra baugen og videre til V-bunnen, forteller Sonninen. Samtidig som 21-foteren sparker godt i fra har den god kontakt med vannet, i hvert fall under forholdene vi kjørte under. Den svinger også suverent, dette er rett og slett en moro båt å kjøre, men et dyrt leketøy.

Se film (teksten fortsetter under filmen)

Tips: Velg HD i film-menyen for bedre kvalitet

11 nye modeller

Denne båten kom på markedet i fjor, men har fått noen forbedringer, som plassering av instrumenter og kartplotter.

– Nå går alt i linje, når man siter på setet og har blikket mot rattet, kartplotteren og kompasset, sier Sonninen.

Og til tross for tøffere tider har ikke Bella Boats, som har produksjonen av Bella, Flipper og Aquador stått på latsiden. Ikke mindre enn 11 nye modeller lanserer de i år, sju nye Bella og fire nye Aquador. Blant annet er de nå i siste fase av en 33-fots Aquador med det nye Axius-systemet. Det vil si at du kan kontrollere båten som har to motorer fra Mercruiser med en joystick. Båtliv har tidligere testet Axius, og lot oss imponere. Neste uke er 33-foteren klar for testing.

Klarer seg godt i finanskrisen

Raimo Sonninen forteller til Båtliv at Bella Boats merker de tøffe økonomiske tidene, men at de i fjor økte omsetningen med hele 10 millioner euro.

– Men vi har fått mange båter på lager. Selv om konkurransen er hard vil vi ikke gå ned i pris, blant annet i respekt for de som har kjøpt seg noen av våre båter, sier Sonninen.  I 2008 bygde Aquador 550 båter.

– Det er klart at vi leverer mindre båter i år, sier Sonninen.

Finland har generelt sett klart seg bra gjennom finanskrisen. Direktør Jouko Hujo i Finnboat forteller til Båtliv at de ikke har hatt en eneste konkurs blant båtprodusentene i anledning av finanskrisen. Det var kun en konkurs i forkant av krisen, og siden har alle stått på beina. Finland eksporterer nå så mye som 80 prosent av båtene de produserer.

 

Råeste båt i klassen
Råeste båt i klassen
Råeste båt i klassen
Råeste båt i klassen
Drenering så vannet ikke renner fra dollbord og inn i cockpit når det regner.
Sovekabinen.
Blant forbedringenne etter lanseringen i fjor er blant annet layout for instrumentpanelet.
Råeste båt i klassen
Direktør Ramino Sonninen i Bella Boats til rors.