Yamahaforhandleren i Norge tror ikke det vil ta lang tid før motortyver respekterer dette klistremerket.
Nøkkel med dobbelt sett fjernkontroller.

Denne motoren er verdiløs for tyver

Båtliv har prøvd den eneste 30-hesteren med startsperre i Europa.

Publisert Sist oppdatert

Motoren fra Yamaha er på Europaturné og har nylig ankommet med fly til Norge. Tirsdag ettermiddag fikk Båtliv Yamahas nye 30-hester med startsperre demonstrert.

Når motoren om kort tid kommer på markedet vil kjøperne få med en boks med tilhørende fjernkontroll. Monteres ikke boksen vil motoren oppføre seg som hvilken som helst annen påhenger. Den kan stjeles og den kan brukes av en tredjepart. Monteres boksen er det for seint å angre. Da vil motoren aldri virke ordentlig uten. Et trykk på den vanntette fjernkontrollen som følger med og kontrollboksen piper en gang. Motoren er låst. Vi vrir om nøkkelen i tenningen og motoren får null tenning. Trykker vi på den andre knappen piper det to ganger og motoren kan startes.  Vi har også prøvd å låse motoren mens den er i gang, og det går heldigvis ikke.

Skulle du være uheldig å miste fjernkontrollen på båtturen kan ledningene kobles om utenom kontrollboksen. Motoren vil dastarte, men kun i nødmodus. Det vil si at motoren ikke får mer enn 2500 omdreininger, nok til å komme seg hjem. For å få motoren normal modus må alt gå gjennom den norske Yamahaimportøren, via en forhandler.

Skulle eieren bli lei av hele sikkerhetsopplegget kan det gjøres svært enkelt. Et trykk på lås-opp-knappen, og nøkkelen kan hives på sjøen om du vil. Da vil den videre kun kreve nøkkelen for å fungere, som hvilken som helst annen motor.

Etter det Båtliv erfarer vil ikke den nye 30-hesteren med startesperre være dyrere enn hva som har vært alternativet uten.

Tyverisikring av motorer er ikke nytt fra Yamaha. Både Yamahas V8-er med 350 hestekrefter utenbords og F250 B har et såkalt Drive by wire. Det vil si at det sitter en kode i kontrollen, og skulle noen stjele motoren vil den ikke fungere med ny kontroller, da koden ikke stemmer overens. Eneste mulighet for å ha glede av motoren er også her å oppsøke en godkjent forhandler som vil oppdage om motoren er stjålet.