Mobiltelefonen redder stadig flere liv
Stadig flere varsler nød med mobiltelefon, og blir reddet. – Men det er viktig at mobilen ikke blir en erstatning for VHFen, sier kommunikasjonssjef Ernst Larsen i Redningsselskapet i en pressemelding.
VHF best i nød
Skipsfører på redningsskøyta «Stormbull» sier de fleste ringer via mobiltelefon nå. – Men det er veldig greit å ha en VHF også. Særlig i nød er det mye enklere å gripe fatt i røret på en VHF radio og nå ut til alle båter i nærheten på en gang, i stedet for å finne telefonen og taste inn et nummer til bare en mottaker. I nød må jo ting skje fort, og da er det ofte best med en VHF, sier Glenn Pettersen.
Ja takk- både VHF og mobiltelefon
– Sørg for at du er i stand til å kommunisere med HRS eller Redningsselskapets skøyter uansett om det er via en mobiltelefon i vanntett pose – eller via VHF. Mobilen er lite verdt dersom den faller i vannet eller får saltvannsprut på seg, VHF ombord er en kjempefordel, for da har vi i tillegg peileutstyr på Redningsskøytene som gjør det lettere å finne en havarist i mørke eller dårlig sikt sier kommunikasjonssjef Ernst Larsen i Redningsselskapet. En VHF har også større dekning langs hele kysten.
Bekreftes av Seilas
Seilas´ Mikkel Thommessen kan bekrefte at en mobiltelefon ikke har full dekning i hele Skagerrak. Da han sist sommer fikk motorstopp midtveis mellom Kragerø og Hunnebostrand var han utenfor dekningsområde til mobiltelefonen. En SMS avsendt fra båten tok fire timer før den nådde mottakeren og det tok derfor svært lang tid før en redningsaksjon kunne igangsettes og båten ble funnet. Først etter åtte timers drift ble Thommessens bot lokalisert av fly fra den svenske kustbevakningen og han ble kort tid etter løftet ombord i det norske kystvaktskipet Nornen. Trolig hadde en VHF fra motorbåt uten mast heller ikke gjort det mulig å få kontakt med land, men det hadde vært lettere å kommunisere med annen båttrafikk.