Reidar på Miami Boat Show, del 4:

Årets elektronikk-trender over dammen

Spesielt opptatt er amerikanerne av sikkerhet når vi kommer til elektronikk. Her er Reidar Kjelsruds inntrykk av årets elektronikktrender

Publisert Sist oppdatert

BÅTMESSEBLOGG:

Tidligere president i Kongelig Norsk Båtforbund, Reidar Kjelsrud.

Reidar Kjelsrud, tidligere generalsekretær i KNBF er mer enn gjennomsnittet båtinteressert. Han har fremdeles moro av å gå på båtmesse, i inn- og utland. De fleste av inntrykkene og nyhetene som ble presentert i Düsseldorf i januar er nå fordøyd, og da er på tide å se litt på hva som skjer på andre siden av dammen. Her følger hans inntrykk fra Miami Boat Show.

Del 4 av 5:

Som tidligere nevnt har nå alle de store motorprodusentene fått på plass ordentlig joystick-styring for mer elegant havnemanøvrering for hvermansen. Ettersom dette foregår på nettverk, spiller antall motorer ikke så stor rolle lenger. Slike systemer er enkle og sette opp og fungerer skremmende bra.

• Skjermer til plotteren. Raymarine og Garmin konkurrerer om de beste skjermene og systemene. Dette er de to største aktørene, med SIMRAD på en hederlig tredjeplass.

• Raymarine viste fram sitt DockSense system for havnemanøvrering. Mange biler har jo parkeringskameraer og følere rundt hele bilen. Det har Raymarine nå bygget til båt, og det fungerer helt rått. Så på en demo av en 40’ båt med joystickstyring integrert med DockSense som manøvrerte inn i en altfor smal bås med millimeter presisjon. Artig.

• Om det er Raymarine eller Garmin som vinner, er nok snakk om smak og behag. Garmin har trolig et lite forsprang på skjermer, mens Raymarine ser ut til å ha flere integrerbare produkter som er kjekke å ha i båt.

• Radar og ekkolodd blir stadig bedre, til glede for oss båtfolk.

• Elektroniske kart til plottere er nå tilgjengelig i større bredde enn før. I 2017 kjøpte Garmin Navionics og det resulterte umiddelbart i at Raymarine og flere andre plotterleverandører nå støtter kart flere leverandører, så som BlueChart, C-Map og Navionics.

For oss kartbrukere er dette svært positivt, prisene presses ned og kvaliteten blir bedre.

• Det kommer stadig nye, fantasifulle personlige sikkerhetsduppeditter. Amerikanere er veldig opptatt av safety og security så dette markedet er umettelig på PLB’er, AIS-baserte personlige sikkerhetsbøyer og lignende.

• Trackingsystemer for gjenfinning av stjålne båter er storindustri her. Mange aktører, men få kjente fabrikat for oss fra Norden.

Del 5 publiseres 25. februar. Da får du Reidar Kjelsruds tips om hvordan du selv kan komme deg til Miami Boat Show.

Reidars båtmesseblogg

Del 1:

Årets trender på Miami Boat Show

Del 2, publiseres 23. februar:

Dette er årets motornyheter i USA

Del 3, publiseres 25 februar:

Motorbåtnyhetene

Del 4, publiseres 28. februar:

Elektronikktrender fra messen

Del 5, publiseres 2. mars:

Slik kan du selv komme deg til Miami Boat Show