SonarHub

Mer oversikt for fiskeren

Lowrance og Simrad lanserer en rimeligere ekkoloddmodul med funksjoner man har sett på dyrere modeller.

Publisert

Den nye ekkoloddmodulen fra Lowrance og Simrad Yachting lanseres med navnet SonarHub. Den har både StructureScan HD og CHIRP ekkolodd - som gjør at man kan se nærmest bildelignende  detaljer fra under kjølen.

CHIRP står for compressed high intensity radar pulse. Dette er en teknikk som har blitt benyttet innen forskning og militære formål. Denne teknikken til å generere en CHIRP er nå blitt modifisert og tilpasset fiskeri. Produsenten forklarer i en pressemelding hvordan dette fungerer:

– I stedet for faste frekvenser på senderpulsen, slik et ordinært ekkolodd fungerer, sveiper CHIRP over et frekvensbånd samtidig, innenfor en og samme senderpuls. Eksempelvis vil en sendepuls på 50kHz sveipe mellom 40 og 60kHz. Dermed kan man lettere skille tette ekko fra hverandre.  Skilleevnen på 50kHz med CHIRP teknologi er fire til fem ganger bedre enn med tradisjonelt ekkolodd. Det er også lettere å sammenligne sender og mottakerpuls, slik at støy enklere kan elimineres bort fra ekko. Maks dybde er avhengig av type svinger, men detaljerte og klarere bunnekko kan oppnås på rundt tusen meters dyp, skriver ProNav i pressemeldingen som er sendt ut på vegne av Simrad og Lowrance.

SonarHub som også nevnes er en modul som kan tilkobles utvalgte skjermer fraLowrance og Simrad MFD. Modulen har tre Ethernet-porter, som gjør det enkelt å tilkoble skjermene uten bruk av en fordyrende Ethernet-Hub.

StructureScan tilbyr både side-skanning og ned-skanning, og skal ifølge produsenten levere billedlignende bilder av strukturer, fiskestimer, vrak, hummerhull og hva som måtte befinne seg under båten. Det oppgis en maks dybde på cirka hundre meter i sjøvann og cirka 120 meter i ferskvann, under normale forhold.

Enheten kan tilkobles Lowrance HDS Gen2, HDS Touch og Simrad NSS/NSE/NSO multifunksjons-seriene. SunarHub er tilgjengelig neste måned, i desember, og den oppgitte prisen er om lag 6500 kroner.

Powered by Labrador CMS