MÅNEDENS BÅT: MAJESTY

MAJESTY 155.
MAJESTY 155.
GULF CRAFT: Majesty 155 bygges av Gulf Craft i Emiratene.
GULF CRAFT: Majesty 155 bygges av Gulf Craft i Emiratene.
LUKSUS: Liker du luksus og bling-bling kan dette være båten for deg.
LUKSUS: Liker du luksus og bling-bling kan dette være båten for deg.
BOBLEBAD: Er du glad i jacuzzi? Her er det fire av dem.
BOBLEBAD: Er du glad i jacuzzi? Her er det fire av dem.
SOL: På øverste dekk er det fint å sole seg.
SOL: På øverste dekk er det fint å sole seg.
LUFTIG: Salongen i vannkanten er lys og luftig.
LUFTIG: Salongen i vannkanten er lys og luftig.
OVERSIKT: Skippern har full oversikt fra broa.
OVERSIKT: Skippern har full oversikt fra broa.
KABINER: Yachten har fire luksussuiter.
KABINER: Yachten har fire luksussuiter.

Tusen og en natt til sjøs

Om bord i Majesty 155 åpner det seg en ny verden med fontener og fossefall på akterdekket. Heis og panoramaspeil som kan omgjøres til hjemmekino er også en del av interiøret i denne arabiske drømmebåten.

Publisert Sist oppdatert

Cannes, Frankrike

Dersom du ønsker en båt utenom det vanlige kan Majesty 155 være et alternativ. I alle fall om du har 200 millioner kroner å avse til ny båt (25 millioner USD). Litt overdådig smak er heller ingen ulempe ved valg av denne yachten.

Du må like luksus av typen glitter og glamour og gjerne litt bling-bling. Majesty 155 er en 155 fot lang (47,5 meter) og 9,6 meter bred yacht bygget i Emiratene i Midt-Østen. Vi kom over båten i Cannes i Frankrike, og ble invitert om bord av den svært vennlige og imøtekommende Mahmoud, som viste oss rundt i båten mens han fortalte om det arabiske verftet.

Litt rart å tenke på at Gulf Craft ble etablert i Ajman i 1982, og da med produksjon av en 14-foter med påhengsmotor for det lokale markedet. Altså omtrent på samme tid som storhetstiden for de norske Nidelv-snekkene. Nå teller Gulf Craft 2000 medarbeidere i en bedrift med egne velferdsordninger, interne sportsturneringer og store sammenkomster med show og middager, mens arbeidsplassene i samme tidsrom er blitt borte fra Nidelv og de fleste andre norske båtbyggerne.

Gulf Craft tilbyr nå fem forskjellige merker. Flaggskipet er Majesty 155, som var største båt på Cannes Boatshow høsten 2016. Majesty 155 er faktisk bygget i glassfiber, samme materiale som en Nidelv 24. Moderne komposittmaterialer gjør det i dag mulig å bygge både store fly og yachter i dette materialet.

Fossefall

Mahmoud inviterte oss inn i en verden som minner om båtlivets tusen og en natt. Interiør i marmor, skinn og utsøkte tresorter har vi sett også i italienske båter. Jacuzzi er heller ikke uvanlig på luksusbåter, men her er det fire av dem. To på soldekket øverst, en på toppdekket og en liten forut på hoveddekket. Båten teller i alt fire dekk fra topp til bunn.

Fossefall fra dekk til dekk har vi aldri sett før. Her renner vannet nedover fra jacuzzi på soldekket til bassenget på hoveddekket. Man kan da sitte behagelig i skyggen og se vannet sildre ned fra oven, noe som vi må anta oppleves som sjelden luksus for ørkenens sønner når de begir seg ut på havet.

Yachten kan skilte med fire gjestekabiner, som vel alle kan beskrives som luksussuiter. Rederkabinen byr på både hjemmekino og balkong . Eget bad omfatter også en jacuzzi og et vegg til vegg speil som kan omgjøres til en stor TV-skjerm ved hjelp av fjernkontroll. Er man lei av å ligge i jacuzzien å seg på seg selv i speilet, kan man altså sette på CNN eller en film til avkobling.

Billig arbeidskraft

Majesty 155 er designet av Massimo Gregori Grgic ved Yankee Delta Studio i Italia. Gulf Craft bygger båter for det amerikanske og europeiske markedet, i tillegg til hjemmemarkedet i Midt-Østen. Ifølge det engelske magasinet Boat er Majesty 155 rimeligere enn yachter i tilsvarende størrelse fra europeiske verft.

Gulf Craft skryter av å kombinere moderne høyteknologi med utstøkt håndverk. Avanserte komposittmaterialer og datastyrte produksjonsprosesser går hånd i hånd med tradisjonell trekjæring og flislegging. Den utsøkte mosaikken rundt bassenget på hoveddekket forteller sin historie om alle timene som er lagt ned i denne båten.

Arbeidskraft koster ikke mye i Midt-Østen. Det er vel derfor Mahmoud mener et mannskap på ti er riktig antall for denne båten. Da er egen chef inkludert, og det var jo heller ikke vanlig i en Nidelv.

MAJESTY 155

FOSSEFALL: Båten har fire etasjer og det renner fossefall mellom dekkene.

Lengde: 156 fot (47,6 m)
Bredde: 31.6 fot (9,6 m)
Dybde: 6,9 fot (2,1 m)
Deplasement: 390 ton
Drivstoff: 8250 lite
Generatorer: 2 x 125 k
Maskin: 2 x 2011 hk