Lettvekter i aluminium
Lettvekter i aluminium
Lettvekter i aluminium
Lettvekter i aluminium
Lettvekter i aluminium
Lettvekter i aluminium

Lettvekter i aluminium

Buster har fått en ny minstemann i familien. Buster Mini veier 100 kilo.

Publisert Sist oppdatert

Buster Mini er sortimentets femtende båtmodell i rekken. Slik vi kjenner Buster, kommer også denne naturlig nok i aluminium. Den lille båten skal også ha egenskaper som robåt, og den skal ifølge produsenten egne seg godt med elektrisk motor, eller en liten utenbordsmotor. Men det er ikke første gang Buster lager en båt som de kaller for Mini. I årene fra 1977 til 1983 ble det produsert båter med samme modellnavn, og den gang med en vekt på bare 85 kilo.

Finske Fiskars, som produserer Buster, oppyser at av Finlands om lag 700 000 båter er nesten en halv million robåter med en lengde på under fire meter.

Mangfold

Man antar at det bare i Norden finnes om lag to millioner robåter av denne typen.

Buster Mini kan ikke synke og skal være bekymringsfri og passe for varierende bruk, både for unge brukere og som en andre båt til hytta, eller som hjelpebåt for en større båt. Båten passer best til innsjøer og den indre delen av skjærgården, men passer også for kortere utflukter i strandområdet. Aluminiumsbåten skal være robust, og Fiskars opplyser at den uten problem skal kunne dras opp selv på en steinete strand og kan vinterlagres ute uten at man trenger å være redd for at båten skal bli skadet.

Lettvekter

Buster ønsker med den nye modellen å ta opp konkurransen med båter som Norske Pioner, som er roatsjonsstøpt i polyetylen.

– Vi vil lansere et lett, slitesterkt og gjenvinnbart alternativ i klassen små båter som skal konkurrere med denne klassens typiske ABS-båter eller båter som er produsert av plast som er de mest vanlige båttypene i klassen, forteller Juha Lehtola, direktør i Fiskars båtvirksomhet.

Mini veier om lag 100 kilo, noe som gjør at den kan transporteres enkelt. Skroget er helsveiset og den har finérgulv. Benkene, som er utstyrt med puter, er en del av båten og gjør konstruksjonen stivere. Mini har det Buster kaller Easy Bail lenseventil som skal være lett å bruke. Spaken for ventilen ligger bak føreren helt bak i båten, noe som gjør det mulig for føreren å tømme båten for regnvann selv når båten kjøres i planingshastighet.

LENSING: Buster kaller dette for kaller Easy Bail lenseventil.

Planer lett

Ved hjelp av en utenbordsmotor på to hestekrefter eller en elektrisk motor blir skroghastigheten om lag fire knop, ifølge Fiskars egne målinger. Med to personer ombord skal Buster Mini begynne å plane med en motor på seks hestekrefter og med tre personer om bord trengs det en motor på åtte hestekrefter for at båten skal begynne å plane. Den høyeste hastigheten med en åtte hestekrefters sterk motor med lang stamme er 15 knop.

Buster Mini

Lengde 3,88 m

Bredde 1,44 m

Vekt 105 kg

Motoreffekt 2–8 hk (lang stamme)

Antall personer 3