Fagetatene advarer:

RYDDER I ØSTFOLD: KV «Nornen» er satt inn i opprydningsarbeidet ved Glommas utløp. Fartøyet har allerede samlet opp mer tømmer enn det som vanligvis hentes opp i løpet av et helt år.

Store mengder tømmer i sjøen

Ekstremværet «Hans» byr sjøfarende på store utfordringer i etterkant. Store mengder tømmer, drivgods og avfall flyter i innsjøer, elver og fjordområder, særlig i ytre Oslofjord nær Glommas utløp.

Publisert Sist oppdatert

Kystverket understreker at alle båtførere må være oppmerksom på at dette kan være en stor fare, særlig for mer hurtiggående båter.

Det er startet ryddeaksjoner flere steder, men mengdene er enorme. Også Kystvakten er med på jobben med å plukke opp det de kan etter ekstremværet, og i løpet av dagen er en stor stabel tømmer satt i land på Borg havn.

– Det er veldig mye mer enn vanlig. Jeg vet ikke hvor mange kubikk, men en haug som dette er kanskje noe sånt som vi normalt plukker i løpet av et år, sier Stig André Svanevik, skipssjef på KV «Nornen» til NRK.

Skittent, brunt vann gjør både ryddejobben og navigasjon vanskelig. Båtførere må i lengre tid fremover ha ekstra nøye utkikk og redusere farten, både i Oslofjord-området og andre farvann i det sørlige Norge der elveutløp og havstrømmer kan føre med seg farlig drivtømmer.