Båtliv på Mjøsa

«MJØSFÆRGEN»: Hundre år etter at den ble sjøsatt første gang, er bilferga «Mjøsfærgen» klar for jubileumstur fra Minnesund 5. august.

Hundreåringen «Mjøsfærgen»

Lørdag 5. august arrangeres Den store motordagen på Mjøssamlingene på Minnesund, der den nyrestaurerte "Mjøsfærgen" vises fram. Den unike hundreåringen er nå er klar for sin jubileumstur rundt Mjøsa i månedsskifte august-september - etter langvarig restaurering.

Publisert

«Mjøsfærgen», som ble bygget ved Sarpsborg Mekaniske Verksted, Greåker i 1923 for å settes inn som bilferge på strekningen Gjøvik – Mengshoel – Smedstua, skal være den første ferga i Norge som ble spesielt tegnet og bygd som bilferge. Den ble bygd i seksjoner, som ble fraktet fra Sarpsborg til Minnesund. På slippen ble seksjonene klinket sammen. «Mjøsfærgen» var også landets første pendelferge, da er bygd med ror og propeller i begge ender. Fremdriften sørget en Bolinder glødekulemotor på 122 hk for, ifølge Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter.

I 2013 ble den vernet av Riksantikvaren og fraktet tilbake til Mjøsa hvor den ble trukket opp på Minneslippen ved Minnesund hvor den har gjennomgått en omfattende restaurering i regi av Mjøssamlingene.