På rotur i tradisjonsrik båt

På idylliske Sandøya sør for Lyngør kommer familien Aarbakke lydløst roende i en gammel type nordlandsbåt, som hadde sin storhetstid for mange hundre år siden.

Publisert Sist oppdatert

Sandøya

Båtlivs reportasjebåt ligger fortøyd i idylliske Sandøykilen på Sandøya i Aust-Agder. Innseilingen er trang, men inne i vika er det en brygge ved butikken og restauranten innerst i vika. –Så stor båt har vi aldri sett her før, får vi høre når vi legger til brygga. For det meste er det hyttefolk i skjærgårdsjeeper og daycruisere som legger til her.

Les også: Magisk på Sandøya (for abonnenter)

Men én båt skiller seg klart ut blant alle båtene, en såkalt krumstevning kommer lydløst og elegant skliende gjennom vannet. Det er familien Aarbakke på handletur. Jon og Anne ror, mens Hans sitter på aktertofta. Båten er lav og rankt med buet stevn, slik navnet antyder. Det ligner på et lite vikingskip i formen.

–Denne båttypen var vanlig langs kysten til midten av 1800-tallet. Så begynte man å bygge båter med noe høyere fribord. Men nettopp det lave fribordet og det smekre skroget gjør båten veldig god å ro, sier Jon Aarbakke til Båtliv. Familien har rodd fra sørsiden av øya, og vært innom flere steder på handleturen. En perfekt kombinasjon av naturopplevelse og trim, mener familien.

Båten er bygget av den tyske båtbyggeren Kai Linde, som holder til på Rognan i Nordland.

–Spesielt interessant har det vært å bygge de gamle Nordlandsbåttyper, såkalte krumstevninger. De første har vært rene kopibygg av gamle båter, så original som mulig. Men vi er ikke bare et «museumsverksted» selv om vi liker utfordringer med å mestre omgang med gammelt håndverktøy og utstyr, skriver den tyske båtbyggeren på sin nettside.

Benytt deg av Båtlivs sommertilbud. Vi gir deg gratis digitalt abonnement i én måned i sommer . Prøv Båtliv gratis i en måned her

 

Familien Aarbakke i krumstevning.
Familien Aarbakke i krumstevning.