TILBAKEKALT: Rana 430 og 540.
TILBAKEKALT: Rana 430 og 540.

Produsenten av Rana-båter konkurs

Etter tilbakekallelsen av Rana 430 og 540 er båtprodusenten konkurs.

Publisert Sist oppdatert

Det var i midten av januar at Båtmagasinet/Båtliv skrev om båtene Rana 430 og Rana 540 som hadde fått vedtak om tilbakekallelse.

Årsaken var at Rana Plast AS ikke kan dokumentere at kravene til CE-merking for fritidsbåter er oppfylt. Nå skriver nettsiden Dinside.no at selskapet Båtsalg AS, som nylig var Rana Plast AS er konkurs. Ifølge Brønnøysundregistrene ble det åpnet konkurs allerede 5 februar, med kunngjøring fem dager seinere.

Til Dinside.no sier båtadvokat Nils E. Tangdal ved advokatkontoret Judicium at konkursen rammer mest de som har kjøpt direkte fra Rana Plast AS, og etter hvert Båtsalg AS. Det samme gjelder om båtene er kjøpt av en forhandler som seinere har gått konkurs.

– Men har man kjøpt fra forhandler kan kravet rettes dit, sier Tangedal til Dinside. Som en følge av ubetalte skatte- og avgiftskrav ble Båtsalg AS slått konkurs av Skatteetaten.

LES OGSÅ: Prøvekjøring av Rana 540 SL

Det var Sjøfartsdirektoratet som valgte å tilbakekalle Rana 430 og 540. Første vedtak om tilbakekallelse ble gjort i februar i fjor. I forkant av denne tilbakekallelsen skal Sjøfartsdirektoratet over en lengre periode prøvd å finne en løsning med Rana Plast AS. Da det likevel ikke ble fulgt opp, ble det vedtak om tilbakekallelse. Rana Plast påklagde vedtaket i mars, og i mai ettersendte de dokumentasjon til Sjøfartsdirektoratet som ikke skal ha vært tilfredstillende. Saken ble videresendt til Nærings- og fiskeridepartementet for klagebehandling mot slutten av fjoråret, og tilbakekallelsen ble opprettholdt med støtte fra departementet.

Daglig leder leder Jan-Egil Pettersen hos Rana Plast AS/Båtsalg AS reagerte sterkt på tilbakekallelsen, og mente at tilbakekallelsen var iscenesatt. Mens Sjøfartsdirektoratet mente at tilbakekallelsen gjaldt alle modeller av Rana 430 og 540, mente båtbyggeren at det kun gjaldt de eksakte modellene. – Jeg vet at noe konkurrenter har vært ute å prøvet å sverte Rana Plast as. Når vår advokat finner ut av det vil det bli politianmeldt, sa daglig leder Jan-Egil Pettersen hos Rana Plast AS til Båtmagasinet.