Kommentar: Sjøens gledesdrepere
Etter en sommer med glade båtfolk, kommer Norsk Folkehjelp med dyster drukningsstatistikk. Men gjelder dette båtfolket?
79 personer er omkommet ved drukning i løpet av årets åtte første måneder, ifølge statistikken til Norsk Folkehjelp. Like sikkert som høstens mørke kommer ropene om båtlivets farer og kravene om bruk av redningsvest.
Da må man minnes Mark Twains utsagt om at det er tre måter å lyve på: Løgn, fordømt løgn og statistikk.
For det første er det to statistikker for drukning i Norge, som er innbyrdes uenig. Den ene utarbeides av Sjøfartsdirektoratet. Den andre av Norsk Folkehjelp. Dette i seg selv danner jo grunnlaget for en diskusjon om faktagrunnlaget for påstanden om farene ved båtlivet, med påfølgende behov for sikkerhetstiltak.
Men la oss for ordens skyld legge til grunn statistikken fra Norsk Folkehjelp om at 79 personer har druknet i løpet av årets åtte første måneder. Ivar Christiansen i Norsk Folkehjelp sier at de fleste ulykkene kunne vært unngått om folk hadde brukt vest.
Brygge
Ja, mulig det, men de færreste drukningsulykkene har skjedd fra båt. Mindre enn én av fire drukningsulykker i år skjedd fra båt, ifølge Christiansens egen statistikk. En av tre drukningsulykker har skjedd ved fall fra brygge. Skal da alle som går på Aker Brygge ha på seg redningsvest?
Eller hva med bilister? Syv av årets drukningsulykker har skjedd med bil. 12 drukningsulykker har skjedd i forbindelse med bading og dykking. Det sier seg selv at redningsvest ikke er løsningen for alle drukningstilfellene. Og båtlivet er definitivt ikke det eneste problemet.
Redningsstiger på brygger kan hjelpe folk som faller i vannet med å komme opp. Dette er den største gruppen forulykkede. Flere badevakter kan nok også hjelpe. Svømmekurs for barn er viktig. Skjerpede sikkerhetskrav til fisketurisme, rafting og RIB-moro er også fornuftig. Merk dere at kun 19 av årets 79 drukningsulykkener er relatert til fritidsbåt, ifølge Folkehjelp-statistikken.
Det er ikke noe galt i å bruke redningsvest. Alle burde bruke vest i åpne båter under fart. Men ikke gi båtfolket skylden for alle drukningsulykkene. Ikke heng alt på knaggen som heter redningsvest. Det er en fordummende svartmaling av båtlivet, som ingen er tjent med.
Skjønn
Norske båtfolk flest er ansvarsfulle og kunnskapsrike. De gjør fornuftige vurderinger og tilpasser seg situasjonene. Som båtfører må man forstå vær og vind, bølger og strøm, kunne lese kart og kjenne staker og navigasjonsmerker.
Det er ikke bare å ta på seg redningsvest og la alle bekymringer fare. Sikkerheten på sjøen knytter seg først og fremst til godt skjønn hos mannskapet. Ofte er det fornuftig å bruke vest, men det er ikke alltid det eneste saliggjørende.
Fall fra land, gjennom is og i bil utgjør dobbelt så mange drukningstilfeller hittil år som båt. Folk flest vil aldri gå på land med vest eller kjøre bil med vest, og det hadde neppe vært til stor hjelp uansett.
Sannheten er at vi har hatt en flott båtsommer i år. Båtlivet er blant våre aller største fritidsaktiviteter med stor betydning for folkehelsen. Ca halvparten av befolkningen har vært i båt i løpet av sommeren. Kun 19 har druknet.
Det sier jo også noe om hvor dyktige norske båtfolk er, og hvor sikkert det er å ferdes med fritidsbåt på sjøen. Statistisk sett.
Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet under.