Kantret pga tung last

Fiskebåten av type Dolmøy som kantret i Finmark var trolig for tungt lastet.

Publisert Sist oppdatert

Sjøfartsdirektoratet ber brukere av små arbeidsbåter og fritidsbåter om å være oppmerksomme på lastekapasitet etter ulykken i juli der en fisketurist omkom.

Bakgrunnen er havariet utenfor Mehamn Finnmark 6. juli hvor en svensk hobbyfisker mistet livet da båten kantret. Båten hadde betydelig overvekt.

I den foreløpige rapporten fra Statens havarikommisjon for transport (SHT) kommer det frem at fartøyet «Viking 7» kantret trolig som følge av at det kom vann inn gjennom sjøslagporten bak på båten – og at dette vannet trengte ned i skroget gjennom en luke. Fartøyet er av typen Dolmøy 230 Fisker - en fartøystype som markedsføres som fritidsfartøy. I dette tilfellet var fartøyet registrert som et mindre arbeidsfartøy.

På generelt grunnlag, og uten å trekke konklusjoner i denne ulykken, så oppfordrer direktoratet både fritidsbåtbrukere og andre om å sette seg inn i de lastebegrensinger som gjelder for det fartøyet en skal bruke. Vær da også oppmerksom på at maks lastekapasitet for de fleste fritidsfartøy er inkludert både passasjerer, mannskap, motor, drivstoff og annen last. Ved maks last bør en også være oppmerksom, og følge med på at det ikke kommer vann på dekk eller på steder som kan gå ut over fartøyets stabilitet, heter det i pressemelding fra Sjøfartsdirektoratet.

Se bilder og les rapporten fra Sjøfartsdirektoratet her.