Jorda rundt på 585 dager

Uten en dråpe fossilt brensel eller med seil har MS Turanor PlanetSolar kommet seg jorda rundt.

Publisert

Jordomseilingen tok 584 dager. Og 23 timer, og 31 minutter, for å være helt nøyaktig.  MS Turanor PlanetSolar la til kai i Monaco 4. mai etter endt jordomseiling. Dette er den første båten som har klart å komme seg rundt jorden med solenergi. MS Turanor PlanetSolar har tilbakelagt så mye som 32.400 nautiske mil.

Med sin totale lengde på 35 meter og bredde på hele 23 meter er dette en båt som skiller seg ut blant de mer tradisjonelle båtene. Et solpanel på 537 kvadratmeter har sørget for solenergien, og det skal ifølge spesifikasjonen ha vært en gjennomsnittlig  motorkraft på 27 hestekrefter for den 95 tonn tunge båten. Mannskapet på turen har vært på fire personer, men båten er godkjent for så mange som 40 om bord, men da uten overnattingsmuligheter.

Initiativtakerne sier etter ankomsten til Monaco dette bare er starten. Prosjektet er finansiert av den tyske forretningsmannen Immo Ströher, og ekspedisjonen har vært ledet av Raphaël Domjan, som har lekt med denne ideen siden 2004. Da han møtte Ströher i 2008 ble det liv i prosjektet. Domjan, som er svært inspirert av Jules Vernes «Jorden rundt på 80 dager», ønsker å vise at man ikke trenger å benytte oss av fossilt brensel for å reise verden rundt.  Turen startet i 2010, etter to års konstruksjon på et skipsverft i Kiel.

Du kan se hele ruta til MS Turanor PlanetSolar på Google Earth, og ved å laste ned sporloggen her

Se film:

Powered by Labrador CMS