Trøbbel med teinene

HVIT SEKTOR: Hummerfiskere i Grenland oppfordres til å sette teinene utenfor hvit sektor for å unngå at vølene blir tatt av større skip i en ny lei som åpnes 1. november.

Ber hummerfiskere sette teinene utenfor hvit sektor

I Grenland testkjøres i disse dager en ny skipslei for skip med over 12 meters dyptgående. Frustrerte hummerfiskere mener at hummerteiner går tapt som følge av trafikken. Nå oppfordres de til å sette teinene utenfor hvit sektor. En oppfordring som kan være relevant for flere hummerfiskere.

Publisert Sist oppdatert

Det er avisa PD som melder om konflikten. Ifølge avisa blir leder for Brevik VTS (Kystverkets sjøtrafikksentral), Per Einar Johnsen, oppringt av hummerfiskere som mister teiner i den nye leia gjennom Gamle Langesund som skal åpnes 1. november i år.

– Vi har fått en god del henvendelser etter at hummerfisket åpnet. Fiskere opplever at de mister redskap, og de mener det er på grunn av at det er trafikk i Gamle Langesund skipsled. Vi vet ikke med sikkerhet at det er dette som er årsaken til at de mister redskap, men det er riktig at det er trafikk i leden nå. Vi har testkjøring i leden før den skal åpnes offisielt, sier leder av sjøtrafikksentralen, Per Einar Johnsen til avisa PD.

Johnsen slår overfor PD fast at skipene som tester den nye leia ikke kan gjøre stort for å manøvrere unna redskapene, og oppfordrer derfor fiskerne til å sette teinene utenfor hvit sektor.

UTVIDET: Merkingen av den nye leia pågikk for fullt i sommer.

Lederen for Brevik VTS sier til PD at den nye leia allerede finnes på sjøkartene og at det er godt merket hvor den går. Ved å sette fiskeredskapen utenfor hvit sektor, godt ut til sidene, for å unngå at vølene havner i propellen på de store fartøyene.

– Vi er ferdige med disse arbeidene, og det vi gjør nå er som sagt å testkjøre leden. Vi skal åpne Gamle Langesund skipsled 1. november, og da vil det være vanlig kommersiell trafikk der hele tida. Det vil etter all sannsynlighet være denne leden som blir den mest trafikkerte leden vår framover, forteller Johnsen til Porsgrunns Dagblad.