Sjeldent himmel-fenomen

FENOMEN: Blikkstille vann, måneskinn og Jupiter som henger over månen og speiler seg i sjøen utenfor Lille Arøya på kysten av Vestfold og Telemark.

Jupiter over sjekte og skjærgård

På lørdag kveld kunne vi tydelig se Jupiter på kveldshimmelen, like over månen, sjekta og en kasse med nykokte krabber. Solsystemets største planet har ikke vært så nærme jorda siden 1963.

Publisert Sist oppdatert

De stille kveldene mellom høststormene byr på ren magi for de av oss som fortsatt har båten på sjøen.

GODT SYNLIG: På lørdag var planeten Jupiter lett å se over månen. Senhøsten kan by på fine opplevelser i skjærgården.

Solsystemets største planet Jupiter er nærmere jorda enn den har vært på 59 år i disse dager, melder NRK. Og i helgen kunne vi observere den største planeten i solsystemet fra bryggekanten på ei lita øy i skjærgården på kysten av Vestfold og Telemark. På lørdag var det dessuten mulig å se Jupiters fire måner ved hjelp av en helt vanlig kikkert.

Ifølge NRK, som har snakket med stjerneentusiast Stig-Arne Winnem i Bodø, er det helt spesielt at vi nå kan se Jupiter så klart som vi kan i disse dager.

Jupiter er den femte planeten fra solen og den største planeten i solsystemet vårt. Og på lørdag lyste Jupiter som en stjerne over månen, godt synlig fra Lille Arøya mellom Helgeroa og Langesund.

Patrik Norqvist, universitetslektor i romfysikk ved Umeå Universitet, sier til den svenske avisen Expressen at det nå er mulig å se Jupiter med det blotte øyet i tre-fire måneder fremover.

HERLIG KOMBINASJON: Nykokte krabber under månen - med en tydelig Jupiter over månen en lørdag kveld i oktober.

En kveld med klarvær i stille, mørk høstskjærgård kan by på mer enn fine krabber og havets kardinal.