– Meningsløs plagiatpåstand

Windy-sjef Knut Heiberg-Andersen mener det er meningsløst av Fjord å anklage Pardo for plagiat. Se 360 graders bilder av båtene.

Publisert Sist oppdatert

 – Det er utrolig at Fjord (Hanse Yachts) har gått til rettssak mot Cantiere del Pardo med påstand om plagiat. Båtene er jo ikke like i det hele tatt. Jeg undersøkte begge grundig på Boot i Düsseldorf, sier Windy-sjef Knut Heiberg-Andersen til Båtliv.

Les også: Kopikrangel for retten

Han har engasjert seg litt ekstra i denne saken fordi Windy selv lanserer en 43-foter basert på samme konsept i oktober i år. Windy 43 Blackhawk blir også en tenderbåt med walkaround og biminitopp. Båten blir motorisert med Volvo Penta IPS 600, på samme måte som de to rivalene, og prismessig vil båtene også komme nokså litt likt ut. Bildene i saken er av den nye SR43 Blackhawk, som vi også tidligere har omtalt her i Båtliv.

Les også: Stor interesse for Windy SR43 Blackhawk

–Jeg vil påstå at de to båtene som nå er gjenstand for rettslig konflikt er helt forskjellige. Bredde, høyde, formspråk og mange tekniske og praktiske detaljer er ulike, sier Heiberg-Andersen, som er blant nestorene i norsk båtbransje, og tidligere styreleder for norsk båtbransjeforbund.

Se 360 graders bilder av Fjord 42 og Pardo 43 og døm selv: Fjord vil stanse Pardo

Dom

Det er ingen hemmelighet at plagiering av skrog forekommer i båtbransjen. Windy har selv opplevd å bli plagiert, og har vunnet en plagiatsak i norsk rett for ti år siden. Den gangen var det en polsk produsent som hadde tatt avstøp av et Windyskrog. På Facebook er det fremmet påstander nylig om at Windy også er blitt plagiert i Tyrkia, men Heiberg-Andersen har ikke fått dokumentert påstanden, og vil ikke bruke tid på etterforske påstanden.

Windy hyar tidligere også bygget båter basert på samme konsept.

Se video fra lanseringen av Windy SR 52 Black Bird, juli 2010

 

Les fra prøvekjøringen av Windy SR 52 Black Bird