Han bygger de norske båtene
Han bygger de norske båtene
Han bygger de norske båtene
Han bygger de norske båtene

Han bygger de norske båtene

Philip Scott heter mannen som nå bygger Askeladden og Windy i Polen.

Publisert Sist oppdatert

Store bildet: Philip Scott bygger Windy og Askeladden

Salon Nautique, Paris

Philip Scott er leder for Parker Poland, og her bygges nå både Askeladden og Windy. Parker Poland bygger dessuten former for mange av Europas ledende båtprodusenter, men kundelisten vil Scott holde for seg selv.

Båtliv treffer Scott på Paris Boat Show, der han stiller ut Parker-båtene. Verdensnyheten Parker 750 CC lanseres over nyttår i Norge som en ny Askeladden-modell, med visse modifikasjoner.

Da kommunistregimet falt på slutten av 80-tallet, så Scott mulighetene som åpnet seg for båtproduksjon i Polen. Han holder til i Ostroda, i nærheten av Beneteaus store produksjonsanlegg med kapasitet til over 5000 båter i året.

Parker har ekspandert siden Båtliv første møtte Scott i Paris for tre år siden. Nå er Parker blant de største utenlandske utstillerne i motorbåthallen, og han utvider salgsnettverket for Parker i hele Europa.

Windy

Parker har tradisjonelt bygget RIB-er, og mange av dem er levert til politi, forsvar og redningstjenester opp gjennom årene. Samarbeidet med Askeladden går tilbake til Commuter-modellene, Da Askeladden gjenoppsto etter konkurs høsten 2008, fikk Askeladden rett til å selge Parker-båter under eget merkenavn i Skandinavia. Enkelte detaljer kan variere mellom de to merkene, men i det store og det hele er det samme båter. Antallet båter som selges under de to ulike navnene er også omtrent det samme, ifølge Scott.

Da Windy besluttet å flytte produksjonen til Polen, havnet oppdraget hos Parker. De første båtene under navnet Draco vil være ferdige til utstilling på Boot i Düsseldorf på nyåret. Scott sier at Windy er arbeidskrevende båter med mye manuelt arbeid. Dermed er også besparelsene store ved å flytte produksjonen til lavkostlandet Polen.

– Det er inspirerende og trivelig å arbeide med Askeladden og Windy, sier Scott til Båtliv.

Presisering

Askeladden Boats ønsker å presisere at det er selskapet Model Art som har utviklet støpeformene til Askeladden, og at båtene er et samarbeidsprosjekt mellom partene. (Phillip Scott er involvert i både Model Art og Parker, red. anm). Samarbeidet har tidligere vært omtalt av Båtliv.

Les også: Askeladden lik Parker