Nok en superyacht fra Kleven

Før superyachten Ulysses er sjøsatt har Kleven fått enda en ordre fra mange milliardæren Graeme Hart.

Publisert Sist oppdatert

Superyachten Ulysses ble sjøsatt på Kleven verft i august, og overleveres etter planen til eieren i april 2015. Den nyzealandske milliardæren har åpenbart gode erfaringer med samarbeidet med Sunnmørs-verftet. Nå har han nemlig bestilt en superyacht til!

Den nye yachten er 116 meter lang, nær ti meter lengre enn Ulysses, og får det omstendelige navnet MT5006 MKII ESV.

Det 116 meter lange skipet kombinerer et robust offshorefartøy-basert skrog med luksuriøst interiør og svært høy grad av komfort, opplyser verftet i en pressemelding. Skipet skal multimilliardæren bruke til ekspedisjoner i røffe farvatn.

12 milliarder

Også denne gang er det Marin Teknikk i Herøy som har stått for design, i samarbeid med Kyle Dick og New nyzealandske Oscar Mike Naval Architects. Det siste skipet skal leveres fra verftet sommeren 2016.

Verdien på kontrakten er ikke kjent, men det vil dryppe jobber til andre leverandører i den maritime klyngen på Vestlandet. Blant annet skal Rolls-Royce, Hareid Group, Jets og Sperre levere utstyr.

Kleven har etter den nye kontrakten 18 skip i ordreboka til en verdi av mer enn 12 milliarder kroner. Ingen kjenner ordreverdien på de to superyachtene, men det kan dreie seg om ca en milliard kroner til sammen. Lokale medier har spekulert i en pris mellom 300 og 400 millioner kroner for Ulysses.

Offshore

På spørsmål fra Båtliv om superyachter er et satsingsområde for Kleven, velger verftets ledelse å svare ingen kommentar. I forbindelse med sjøsettingen av Ulysses, uttalte konsernsjef Ståle Rasmussen i Kleven:

– Vi har utviklet og bygd mange fartøy i samarbeid med Marin Teknikk, og dette prosjektet viser at utvikling og nytenkning har gode kår når partene kjenner hverandre så godt som vi gjør. Prosjektet viser at vi også kan levere innen dette helt spesielle markedet. Det er spennende tider, sier Rasmussen.

Kleven er landets største norsk eide skipsbyggingskonsern, og bygger normalt teknologisk avanserte offshorefartøy. De siste årene har de gått mot strømmen og flyttet hjem mer av produksjonen. Rasmussen sier følgende etter å ha mottatt nok en superyacht ordre:

Rikest

– Det er svært gledelig at Graeme Hart ønsker å bygge enda et spektakulært fartøy hos oss, og det er ei stor anerkjenning av det arbeidet våre ansatte har gjort til nå på fartøy nummer en. Utviklinga av disse fartøyene viser også at det nære samarbeidet i den maritime klynga evner å ta denne industrien videre og inn i nye markeder, sier konsernsjef Ståle Rasmussen i pressemeldingen.

59-årige Graeme Hart regnes som New Zealands rikeste person, med en personlig formue på oppimot 50 milliarder kroner. Oppkjøp og fusjoner er hans spesialitet. Han har bygd opp formuen gjennom å kjøpe opp lavt verdsatte selskaper, som han har restrukturert og solgt videre.