Til Stavern i skumringen.
Strømstad satser på båtfolket

Båtfolket sviktet Stavern

I juni og august har båtfolket sviktet Stavern, mens Strømstad har hatt vekst i besøket i år.

Publisert Sist oppdatert

–      Akkurat nå ligger det 30 båter her i Stavern. Mange av dem ligger værfaste siden det har blåst 20 sekundmeter de siste dagene. Men vi har ikke hatt så få båter her på mange år. Juni og august har vært veldig dårlige måneder. Det virker som om det er færre båter på fjorden enn før. Jeg tror folk har fått dårligere råd nå. Det koster jo fort noen tusen i diesel, og folk som ligger her bruker gjerne mellom 5000 og 15.000 kroner på mat og drikke og havneavgifter, sier Inger Kristine Grønvold, populært kalt «mor på brygga» i Stavern.

Stavern teller normalt ca 3000 gjestedøgn i løpet av sesongen, ifølge Grønvold, som ikke har fått ført noen statistikk over årets besøk ennå. Den lille havnen ytterst i Larviksfjorden er en populær gjestehavn for alle som ferdes mellom Østlandet og Sørlandet.

Strømstad

Den største «norske» gjestehavnen er likevel Strømstad i Bohuslän, målt i gjestedøgn med norske båter. I begynnelsen av august hadde gjestehavnssjef Robert Klouda registrert 9132 gjestedøgn og 3653 dagsbesøk. Antallet gjestedøgn viser dermed en liten økning på fem prosent fra året før, mens dagsbesøket har vokst med hele 30 prosent. Klouda mener godt vær i helgene i juni er hovedforklaring på veksten i besøket i år.

Både Stavern og Strømstad utvikler tilbudet til båtfolket. I Strømstad er det i år kommet nytt WC og dusj i den ytre havnen. Svenskene tilbyr også kildesortering av søppel. I Stavern er det planer om å utvide kapasiteten på dusj og WC i 2018.

Båtliv forsøker å innhente opplysninger om årets besøk fra flere havner. Bidra gjerne med dine observasjoner og kommentarer i kommentarfeltet under saken.