1400 tyverier fra båt i fjor

MANGE TYVERIER: ? Forsikringsselskapene fikk melding om 1400 tyverier i fjor, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Opplever ny tyveritrend

I fjor ble det i snitt stjålet om lag en båtmotor hver dag. Slik sikrer du deg.

Publisert Sist oppdatert

– Vi ser at tyveriraidene går i bølger og at det ofte er organisert. Flere motorer kan forsvinne fra en havn, og noen dager senere skjer det samme i nærliggende båthavner, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige i en pressemelding.

Tall fra Finans Norge viser at forsikringsbransjen utbetalte 60 millioner kroner etter melding om 1400 tyverier av eller fra båt det siste året. Cirka 25 prosent av disse tyveriene var båtmotorer som forsvant. Det utgjør omtrentlig i snitt en båtmotor hver dag.

Gjennomsnittserstatningen for de 1400 tyveriene var på over 40.000 kroner.

Nå er båtsesongen i gang, og tiden for tyverier går også inn i sin høyssesong. Gjensidige merker at sesongen tyveriene er i gang forventer at det tar seg opp.

– Marinaer langs norskekysten har i mange år vært godtebutikker for organisert kriminalitet. Gjensidige forventer at det også i år vil være mange båteiere som kommer til tom kai, sier Voll-

Undervannshus sjeles

Alt fra små ”putremotorer” til motorer på flere hundre hestekrefter blir stjålet. Nyere utenbordsmotorer opp mot 50 HK er likevel de mest populære blant tyvene, ifølge forsikringssekslapet. 

– De siste månedene har Gjensidige også fått flere meldinger om undervannshus som forsvinner. Disse er lett å stjele og omsette, sier Voll, som tror dette kan være en ny tyveritrend blant kriminelle. Disse har ofte en verdi på flere titalls tusen kroner.

 Langs kysten har det de siste årene vært flere tyveriraid av påhengsmotorer. Noen er funnet igjen i Norge, andre i utlandet og noen er borte for godt. I mange tilfeller er det mobile vinningskriminelle som opererer i flere områder samtidig.

Voll er likevel mest oppgitt over hvor dårlig sikret mange av disse båtene er. 

– Mens de fleste av oss låser døren til bilen, ligger ofte båter med kostbare motorer til flere hundre tusen kroner – nærmest usikret ved brygga, sier han i pressemeldingen.

- I dag får du kjøpt mye av det utstyret du trenger for å sikre båten for kun noen hundrelapper og oppover, avslutter Voll.

Skadeforebyggende råd

o   Merk motoren med Securmark. En merket motor er mindre attraktiv å stjele og lettere å finne og identifisere

o   Sikre båt og motor med vaier og hengelås

o   Monter FG-godkjente gjenfinningssystemer, både i båt og på litt mer kostbare utenbordsmotorer.

o   Båt og motor er ofte ekstra tyveriutsatt når de står på henger. Da står den bokstavelig talt klar for bortkjøring

o   Fjern løs bensintank, eller lås denne inne

o   Fjern viktig motordel eller monter skjult hovedbryter

o   Bruk helst båthavner som har etablert vakthold