Boot 2020

Mercury vil gjøre båtlivet tryggere

Mercury lanserer nå et elektronisk sikkerhetssystem for mann-over-bord og tyveri.

Publisert Sist oppdatert

Litt forenklet kan man kalle dette en elektronisk død-manns-knapp, fordi motoren stopper når noen faller overbord, men systemet kan også varsle om tyveri, og ikke minst kan det sende nødsignal.

Systemet består av en intelligent sentral, et sett med bærbare produkter og en mobilapp som kan integreres med båtens fremdriftssystemer og gi potensielt livreddende sikkerhetsfunksjoner og bidra til å sikre eiendeler. De tre hovedfunksjonene er: overvåkings- og varslingssystem for mann-over-bord samt nødanropsmulighet og tyverisikring av båten og båtmotoren.

Mercury kaller systemet First Mate, og påstår i en pressemelding at det er en stilig, bærbar enhet for opptil åtte personer. Båtmagasinet Båtliv fikk en demonstrasjon av det nye systemet på Boot. Vi fikk tildelt et armbånd med sender, og denne sender signal til en boks i båten som stopper motoren, og lagrer posisjonen i det den utløses.

Navnet First Mate er valgt for å signalisere at det er som å få en ekstra styrmann ombord. Systemet styres fra en app som er tilgjengelig for både IOS og Android. I denne appen kan man legge inn også telefonnummer til pårørende, slik at det går en sms-melding ut om du har falt i vannet, og ikke er ombord igjen i løpet av et par minutter.

Mann-over-bord

Systemet slår altså av motoren eller avgir en lydalarm ved en MOB-hendelse og sender valgfritt varsel til nødkontakter du legger inn i appen. Systemet kan også brukes som tyverisikring og kan deaktiverer motoren eller setter den i beskyttelsesmodus, om ikke eieren ikke er i nærheten av båten.

–Vi har en visjon om å gjøre båtlivet så trygt og enkelt som mulig, sier Mercurys norske sjef, Tor Hjelle til Båtmagasinet.

Systemet bygger på teknologien til norske Fell Marine, og har vært testet i januar i år på Hvaler i en Hydrolift. Det passer best med Mercurys Smart Craft kit, det vil si på Mercury-motorer over 80 hestekrefter, men det kan også benyttes på mindre motorer og andre motormerker. Prisen ligger rundt 6000 kroner, får vi opplyst på Mercury-standen.

 

MOB: Tor Hjelle demonstrerer First Mate på Boot.
MOB: Tor Hjelle demonstrerer First Mate på Boot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vår journalistikk

Båtmagasinet Båtliv publiserer på grunnlag av Redaktørplakat og Vær-Varsom-Plakat.  I Vær Varsom Plakat heter det i paragraf 2.7 blant annet «Unngå ukritisk videreformidling av PR-stoff». Dette innebærer at vi skriver for leserne, og ikke for å markedsføre nye produkter. Så langt det lar seg gjøre prøver vi å unngå presentasjon av enkelprodukter, men noen ganger vurderer redaksjonen at nye produkter kan være av allmenn interesse for leserne.