Quarken 27 Cabin

NORDISK: Quarken tar med modellen 27 Cabin opp konkurransen med en rekke etablerte nordiske produsenter.

Nykommer utfordrer de store

Den nyetablerte båtprodusenten Quarken fra Finland utfordrer både Axopar, Saxdor og ikke minst Nimbus med sin nye båtserie. Denne sommeren lanserer de en lukket versjon av sin 27-foter.

Styrhusbåter med utenbordsmotorer og en tydelig profil rettet mot aktive brukere av sjøen, er en klar trend. Finske Quarken er den siste nyetableringen som satser på båter for tørr og komfortabel transport til og fra ulike aktiviteter. Tidlig ute i dette segmentet var XO og Axopar, som senere har fått konkurranse fra både Nimbus, Saxdor, Dromeas og Ryck fra Hanse.

YAMAHA: 27-foteren fra Quarken vil bli solgt eksklusivt med Yamaha på akterspeilet.

Grunnfilosofien bak konseptet er walkaroundbåter med og uten styrhus i ulike konfigurasjoner – der flere ulike modeller er basert på et knippe skrog der et modulbasert modellprogram gjør at man effektivt både kan utvikle og produsere båter til flere segmenter. Bak Quarken finnes en rekke kjente navn fra båtbransjen, nemlig Jan-Åke Johansson, tidligere sjef for Yamaha Scandinavia AB, Osmo Roukala, som blant annet grunnla Finnmaster og Grandezza, samt Antero Sundberg, også han med bakgrunn fra Finnmaster og Grandezza.

TRADISJONER: Det er blant andre Osmo Roukala, som også var med å starte Finnmaster og Grandezza, som står bak Quarken.

Den første modellen som ble lansert på nyåret var en åpen versjon og en T-top, og nå er også styrhusversjonen av 27-foteren med navnet Cabin sjøsatt. Produsenten har ambisjoner om å utvide modellprogrammet med ytterligere to plattformer på 33 og 40 fot. Samtlige modeller vil bli levert med Yamahas motorer og distribuert via Yamahas forhandlernettverk.

Den nye Quarken 27 Cabin har et styrhus asymmetrisk styrhus plassert mot styrbord med et bredt, nedsenket sidedekk på babord side. En litt uvanlig løsning, med tanke på at «godsiden» som de fleste foretrekker å legge til med er samme side som førerplassen – som oftest styrbord side. I Quarken må man imidlertid gå ut via den store døren på babord side når man skal fortøye. I tillegg har båten en tredelt dør i bakveggen på styrhuset. Kombinasjonen av store glassflater og en stor glasstakluke gir en svært lys og åpen løsning. Båten har sitteplass for fire personer i styrhuset. Den aktre benken kan vendes, slik at man også kan sitte vendt akterover mot akterdekket med åpen bakdør. I tillegg er det en sitteflate på toppen av akterspeilet hvor det også er lagringsplass for fendere og tauverk.

Lugaren under dekk har adkomst via en skyveluke på babord side, og byr på en åpen toalettløsning med sjøvannstoalett og vask på styrbord side og en romslig dobbeltkøye.

ASYMMETRISK: Styrhuset er plassert mot styrbord, med utgang via bakveggen og en dør på babord side.

Den 8,35 meter lange båten veier cirka 2 700 kg uten motor, og er godkjent for effekter opp til 300 hk. Toppfarten med største motoralternativ er oppgitt til 43 knop. Båten er CE-merket i kategori C og har 300 liters bensintank.

Merkenavnet Quarken henspeiler på landområdet Norra Kvarken i Österbotten i Finland som strekker seg over mot Sverige. Kvarken er kjent for å ha den raskeste landhevningen i verden, med 8,5 mm per år.