Fikk sleping på pensum
Da motoren på den gamle 16-foteren slo seg vrang, tok Sjøskolen i Asker oppdraget som en del av undervisingen.
VINTERIDYLL: Med sol og flatt vann viste november seg fra sin beste side da "Rabben" tøffet ut gjennom den trange moloåpningen.
Da den gamle 40-hesteren nektet å starte før transportetappen fra hjemmehavn til vinteropplag, visste Sjøskolen i Asker råd. Med en undervisningsplan som inneholder en stor del praktisk maritim opplæring på timeplanen, så lærer Terje Wold sitt snitt til å gi elevene en ny utfordring. Med skolens sjark «Rabben» som fartøy, fikk plutselig elevene en noe uvanlig oppgave på kort varsel.
Med tre elever, to lærere og undertegnende om bord, la sjarken ut på halvtimes lange turen fra Vollen i Asker til Nærsnes.
– Vi har ikke foretatt noen slepeoppdrag i skolens regi før, så dette blir første gangen for gutta, uttalte lærerer Terje Wold i forkant av slepeturen.
Selv om kalenderen viste nesten adventstid, viste værgudene seg fra sin beste side. Vi fikk oppleve at i sol og vindstille er det ganske så idyllisk på Oslofjorden i slutten av november.
Heldigvis har ikke isen lagt seg permanent langs land ennå, så det gikk fint å komme inn til den motorkraftløse 16-foteren innerst i havnen.
Andreårselev Mathias lirker sjarken perfekt frem og tilbake i denne trange havnen, før han snur den 180 grader og legger inntil Ranaen med hekken , slik at vi to av oss for hoppet om bord og løsnet lås og tamper.
Båtbygger og lærer Jonathan legger slepetauet i hanefot rundt kryssholtene på hver side av baugen på Rana-båten, slik at den blir liggende rett i vannet. Normalt vil det å styre etter slepebåten hjelpe til å holde rett kurs. Men ettersom påhengsmotoren i dette tilfellet ikke lar seg senkes ned, har vi ingen effekt av å styre etter båten som sleper oss. Med sjarken på stød kurs og hanefoten som fordeler presset fra slepetauet på begge sider av Ranaen ligger sistnevnte likevel helt fint i den rolig sjøen.
En liten time senere er vi tilbake i Vollen, og sjarken overlater slepet til skolens andre båt, den gamle livbåten "Tamara", som brukes til fiske og garnsetting i skolens regi. Rana-båten taues helt inn til det er ti meter igjen til brygga, slik at den seiler inn av seg selv på siget. Båten kom seg til slutt til vinteropplage til tross for manglende motorkraft, og elevene ved Sjøskolen fikk en nyttig og ny erfaring, som de utførte med glans.
Sjøskolen i Asker har i år syv elever på niende og tiende klassetrinn, og tre åttendeklassinger på deltid. Det siste er en prøveordning, hvor elevene er her noen dager i uken for å se om de vil fortsette på heltid i niende- og tiendeklasse eller følge ordinær ungdomsskole.
Se filmsnutt fra slepingen: