Sjøens nasjonalparker

Seks naturskjønne perler

Skal du på båttur i nasjonalparkene er det mange steder å besøke. Magne Klann som har skrevet Havneboka Oslofjorden trekker fram seks perler som han anbefaler.

Publisert

Akerøybukta er en trivelig havn, men ikke av de luneste i frisk vind. Mye sjø på utsiden vil gi svell i bukta. Adkomsten er ganske grei både nord og sørfra, selv om det ser grumsete ut på kartet. På begge sider av bukta og på Festningsholmen er det fint å legge til land. Mange steder er det fortøyningsbolter i fjellet. Innerst i bukta er det grunt.

Mange synes det er ekstra fint på de ytterste «nøgne øer» ut mot havet. Når været er godt, er Akerøya et utmerket sted i så måte. Øya er friområde og stor nok til å gi noe le også, selv om den er lav. Her er det fint å gå tur for store og små. Området er attraktivt for fugler på trekk, og deler av øya er fuglereservat med ferdselsforbud 15. april–15. juli. Akerøya Ornitologiske Stasjon ble startet i 1961 og driver ringmerking og observasjon. Huset som står på Akerøya var tidligere forfatteren Johan Borgens sommerhus, men i dag holder stasjonen og oppsynsmannen til der.

På Festningsholmen kan du vandre blant restene av et fort fra 1664. Det skulle hindre svensk herredømme i området og ble blant annet brukt av Tordenskjold som base for flere angrep mot svenskekysten. Fortet var i drift fram til 1807, da det ble brukt som kanonmål og ødelagt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS