Bygger verdens største yacht

Kjell Inge Røkke bygger verdens største yacht og forskningsskip. Espen Øino står for designet.

Publisert Sist oppdatert

Røkkes nye superyacht blir 181,6 meter lang. Den største privatyachten som er bygd hittil er  180 meter lange «Azzam».

Les også: Verdens største superyacht

Skipet har egen bemannet miniubåt, to landingsplasser for helikopter og droner og vil antagelig koste godt over to milliarder kroner. Prosjektet har fått navnet REV, som betyr ”Research Expedition Vessel”, fordi skipet skal brukes til både forskning, ekspedisjoner og ferieutleie.

REV får en toppfart på 17 knop og kan kjøre rundt nesten hele jorden uten å tanke eller lade sin dieselelektriske motor. Skroget skal bygges på Vards verft i Romania med byggestart i februar 2018, og skipet skal sjøsettes i 2020.

Røkkes familie

– Skipet vil ha høyeste standard og være tilgjengelig for utleie til privatpersoner, selskaper og institusjoner. Min familie og jeg vil også leie skipet og benytte det for rekreasjon og inspirasjon, skriver Røkke selv på skipets hjemmeside, der det også kommer frem at «skipet vil bli benyttet av Røkke og hans familie i deler av tiden».

I løpet av et år er fire måneder satt av til ekspedisjoner, fire måneder til ferie og charterutleie. Fire måneder er satt av til forskning, skriver Dagens Næringsliv.

Les også: Verdens tre største utleiebåter

Norsk

Skipet skal ha norsk flagg. Selv om Røkkes forskningsskip er registrert på Cayman, vil det skattemessig høre hjemme i Norge hvis det drives fra Norge. Uansett ville skatteregningen for alle praktiske formål vært null, siden norske skip ikke betaler skatt.

Skipet er bestilt av og skal eies av Rosellini's Four-10 Inc., et datterselskap av Røkkes The Resource Group (TRG). Et annet selskap, X Four-10 Inc., er driftsselskapet. Begge selskapene er registrert på Cayman Islands. Det er registrert ett norsk selskap, X Four-10, som er eid av driftsselskapet ved samme navn på Cayman Islands.

Hvor mye skipet koster er uvisst, men i et møte med havforskerne har Røkke bekreftet at skipet er dyrere enn «Kronprins Haakon». Dette skipet er over 80 meter kortere, er langt fra like heftig utstyrt og har kostet 1,4 milliarder kroner. At Røkkes båt vil koste i størrelsesorden to milliarder eller over, er derfor sannsynlig, skriver dn.no.

Den norske yachtdesigneren Espen Øino, med kontor i Monaco, står bak skipets design.  Båtliv har tidligere intervjuet den kjente designeren.

Les også: Store drømmer på tegnebrettet

Kjell Inge Røkke er kjent fisker og forretningsmann fra Molde. Han har tidligere eiet superyachten Reverie og seilyachten Aglaia.

Les også: Film av Røkkes gigantyacht