
Strandhugg: Koster
En annen verden, rett over grensen
Norskekysten er fantastisk, men du føler virkelig at du opplever noe annerledes på Koster.
Det er bare fire nautiske mil fra grensen til Koster. For den store gruppen av familieseilere på Østlandet er øygruppen tilgjenglig for en langhelg. Distansen er på 60 nautiske mil fra Oslo, som er ti timer med en moderne seilbåt med gunstig vind.
Turen kan tilbakelegges stor sett i le av øyer og skjær, men det blir lengre. Om vinden kommer uventet, er det mulig å gå på innsiden av Jeløya, og på innsiden av Hvalerøyene. Blir det dårlig vær, er det mange hyggelige havner på begge sider av Oslofjorden. Å krysse over fra Tjøme er ikke langt. Distansen er på 25 nautiske mil, som tar under fem timer med en rask seilbåt.
Den korte avstanden gjør det mulig å besøke Koster litt utenom sesongen hvor det er ett helt annet tempo.


En ny verden
Koster er et paradis både for svensker og nordmenn. Svensker hadde gjerne øygruppen som mål for sin sommerferie, og vi har også øygruppen høyt på listen. Bilfrie Koster har et snev av «Saltkråkan», selv om TV-serien ble tatt opp i øyriket utenfor Stockholm.
Koster består av en rekke øyer, og ble i 2009 en del av en nasjonalpark som også omfatter Hvaler på norsk side.
Nordkoster er mer kompakt, og roligere. Færre turister fra ferger. På Sydkoster er det også mange mopeder som brukes til transport av hytteeierne.
To store og mange små
Koster består av to større øyer. Nordkoster har rundt 60 fastboende, mens Sydkoster har rundt 240. Om sommeren blir innbyggerantallet tidoblet, og det strømmer folk til med ferge fra Strømstad, og ikke minst alle fritidsbåtene som sprenger havneanleggene.
På Nordkoster er det en stor og en liten kommersiell havn å ligge i med båten, mens på Sydkoster er det en stor og to mindre. Til tross for mange båtplasser blir kapasiteten raskt sprengt i juli, men håpløst er det ikke. Er det dårlig vær trekker mange inn til Strømstad, og er det bra, er det tusenvis av naturhavner i området. Det er kort over til Strømstad, og det er også mulig å ta fergen fra Koster for å handle om det trengs.

Natur og strender
Koster er ikke stedet du drar for å fylle opp fryseren. Det er butikker på hver av de store øyene, men tilbudet er begrenset. På Sydkoster ligger også butikken midt på øya, så det er langt å transportere varene til båten. Det er også begrenset med ferskvann på øyene. Du får kjøpt diesel, men i Sverige er den dyr.
Sykkel er det rette transportmiddelet på Sydkoster. Du kan leie sykkel billig fra de største havnene. På Nordkoster ligger det meste i kort gangavstand. Ligger du i Kostersund kan du ta ferge over sundet og leie sykkel på kaia for å utforske den største øya.
Begge øyene byr på fantastiske strender. Du finner også flotte utsiktspunkter. Kosterbonden på Nordkoster strekker seg 59 meter over havet, og man kan se norskekysten med Færder fyr og fjellene i Telemark på en klar dag.
På Nordkoster finner du en sjarmerende campingplass. Her er ikke en eneste campingvogn, bare telt. Plassen ligger rett ved en av Kosters beste strender. Campingplassen mangler en havn for småbåter. Du kan godt dra til Koster med en åpen båt, men infrastrukturen er tilrettelagt for bobåter.


Grumsete farvann
Lunsjkulturen i Sverige gjør at det er et langt større marked for små spisesteder. På lille Nordkoster er det flere steder å velge mellom. Dette er ikke gourmetsteder, men enkle kroer, og kiosker med sjømat, hamburgere og pizza.
På Sydkoster er det mer turister som kommer med fergen, og har finner du hoteller og spisesteder med hvit duk. Til sammen er det syv serveringssteder på de to øyene, så skal du feriere i en uke kan du velge et nytt sted hver dag.
Koster er langt mer enn Nord- og Sydkoster. Ramsö er en perle lengst syd. Her var det fastboende frem til 1990.
Den lille havnen på Ramsö er populær, og passer best for mindre båter. Det blir fort fullt. Er været fint, er det mulig å ligge til anker på sydsiden av øya hvor det er en fantastisk strand.

På syd- og vestsiden av Koster er det tusenvis av øyer og skjær. Farvannet er også grumsete. Heldigvis har myndighetene i Sverige tillatt privat aktør å måle opp farvannet. Hydrographica gir ut fire detaljrike spesialkart over øyene. Disse kartene i 1:10 000 har en høy presisjon og detaljrikdom. Disse dataene ligger på kartbrikkene til Navionics og Garmin. Det finnes en rekke naturhavner mellom steinene, men sjekk værmeldingen. Dette er ikke stedet å være i uvær.
Ursholmen er drømmen for mange. Den er ytterste utpost mot havet sør for Koster. Havna er utsatt for vind fra nord og nordøst. Det er så grunt rundt øyene at det er et lite sjødrag inne i havna selv i ganske frisk sørvest.
Du kan ikke legge til hvor du vil. Mange av øyene er fuglereservater hvor det er forbudt å fortøye.
Fire havner, samt naturhavner
Det er flest plasser i Kostersund. Bryggeanlegget bopallen ligger mot Nordkoster, like ved kabelfergen over til Sydkoster. Her er det plass til opp mot 120 båter, som ligger langskips utpå hverandre. Den andre havnen på Nordkoster er Vettnet. Her er det meste privat, men muligheter for å slippe ankeret. På Ekenäs på østsiden av Sydkoster er det plass til 70-80 båter. Både på Ekenäs og i Kostersund starter havneavgiften på 220 kroner per døgn.
På Sydkoster er det også to mindre havner. I Kyrkosund helt syd på Sydkoster er det plass til 30-40 båter. her er dybden kun to meter, så havnen passer best mindre båter. Det er også langt å gå for å handle.
Brevik er en hyggelig liten havn på vestsiden av Sydkoster. Her er det plass noen få båter til brygga, eller på svai. Både i Kyrkosund og Brevik er det billigere havneleie. Det skal være fire meters dybde i havna på Brevik, men farvannet rundt er grumsete. Dette er ikke stedet å dra til med sterk vind fra vest.
Kosterhavn er seilernes sted på Koster. Her ligger båtene på svai, og man bruker jolla inn til land, hvor det er en lang og fantastisk sandstrand.


Ut til skjæra
Svenske seilere er flinkere til å bruke mulighetene enn oss nordmenn som gjerne vil ha en butikk og restaurant i nærheten. Koster-skjærgården er et godværs-eldorado. Er det stille å pent, så bruk anledningen til å utforske den fantastiske øygruppen.
Ursholmen er Sveriges vestligste bebyggende sted. Øya med doble fyr er lettest å nå fra vest som gjør innseilingen enklere. Men det finnes flere fristelser. I godvær ser man master stikke opp bak en rekke steiner. Bukten mellom Store og Lille Tjälleskär skal gi god beskyttelse. Om været skal holde seg pent hele natten, så er Jutholmen og Arholmen verdt ett besøk.
Ramsö er en perle, rett syd for Koster. Her er det havn, men ikke stor eller dyp, og ofte smekkfull, men noen får plass. Syd på øye er det en fantastisk badestrand. Der er det muligheter for å ankre opp i godt vær.