Ulykkestallene øker:

ØKNING: Landets redningstjenester fikk et travelt år i 2022, med hele åtte flere drukningsulykker enn i 2021.

34 omkom ved bruk av fritidsbåt i fjor

Sjøfartsdirektoratet har registrert 34 omkomne i forbindelse med fritidsbåtulykker i fjor. Det er åtte flere enn i 2021

Publisert Sist oppdatert

2022-tallene viser en markant økning i antall personer som omkom etter fall over bord, eller når de skulle gå mellom båt og brygge. Hele 18 personer omkom i slike ulykker. 10 av disse falt i vannet når båten var fortøyd til kai. Siste femårsperiode viser en klar overvekt av omkomne som ikke bruker flyteutstyr.

Dette gjelder også i 2022, hvor hele 23 av de 34 omkomne ikke benyttet slikt utstyr.

Sikkerhet i alle ledd

– Det er urovekkende at så mange omkommer mens båten ligger til kai. Dette viser viktigheten av å tenke sikkerhet i alle ledd, også når båten er i ro, sier sjøfartsdirektør Knut Arild Hareide, i en pressemelding.

Utover fallulykkene omkom ni personer etter kantring, fem personer i forbindelse med grunnstøting og to personer etter kollisjon med annet fartøy eller objekt. Høy hastighet går igjen i flere av disse ulykkene.

Et viktig moment er at nesten halvparten av ulykkene var rusrelaterte.

32 av de omkomne var menn. De fleste omkomne var godt voksne med en snittalder på 54 år, men noe av denne kjønnsubalansen kan skyldes at det er flere menn enn kvinner som benytter fritidsbåt.

Barn og unge

Sjøfartsdirektoratet registrerer også at det er en økning i antall unge som omkom i 2022. Hele seks personer var 21 år eller yngre.

Den yngste, en seks år gammel gutt, omkom etter lek i en kano. To omkom da de raftet ned en elv. Tre omkom ved kjøring i relativt høy hastighet. En av disse var en ung gutt som kjørte på en stake, en var passasjer under kjøring i høy hastighet med en speedbåt, og en omkom etter at vannscooteren han satt på, kolliderte med et annet fartøy, skriver Sjøfartsdirektoratet.

Fire omkomne så langt i år

I følge ferske tall fra Redningsselskapet har fire personer, alle menn, druknet så langt i år, men ingen av disse ulykkene har åpenbar tilknytning til ordinære fritidsbåtaktiviteter:

  • En ung mann i slutten av tenårene ble funnet omkommet i sjøen etter ha blitt meldt savnet etter en fest på Averøy i Møre og Romsdal.
  • En mann i 60-årene falt i sjøen da han skulle gå om bord i en hurtigbåt i Abelvær i Trøndelag.
  • I Agder omkom en mann i 40-årene i en dykkerulykke utenfor Arendal.
  • En latvisk mann i 30-årene er antatt omkommet etter at han falt over bord under setting av bruk fra et norsk fiskefartøy øst for Svalbard.