Syv personer druknet i oktober

OMKOM: Redningsskøyta «Stormbull» deltok i søket etter hummerfiskeren i 60-årene som omkom utenfor Langesund i oktober.

6 av 7 druknet fra land, brygge og fritidsbåt

Syv mennesker omkom i drukningsulykker i oktober. Tre av ulykkene skjedde fra fritidsbåt. I samme periode druknet tre personer etter fall fra land eller brygge, ifølge Redningsselskapets drukningsstatistikk.

Hittil i år har 33 personer druknet fra fritidsbåt, noe som er åtte flere enn i hele 2021. Totalt har 79 personer omkommet i drukningsulykker i 2022, noe som er en økning fra 68 mennesker på samme tid i fjor. Av de 79 registrerte drukningsulykkene hittil i år, har 75 skjedd i Norge. Fire norske statsborgere har druknet utenlands.

Ulykkene i oktober

En mann i 60-årene, som hadde vært på hummerfiske, ble funnet omkommet i sjøen utenfor Langesund i Vestfold- og Telemark fylke. En kvinne i 30-årene døde etter at en fritidsbåt kantret i Askvoll kommune i Vestland. En mann ble lettere skadd i ulykken, mens et fem år gammelt barn ble alvorlig skadd. I Tysnes i Vestland omkom en mann i 50-årene, som havnet i sjøen etter at seilbåten hans grunnstøtte.

Det var også tre drukningsulykker etter fall fra land eller brygge i oktober. Så langt i år har 25 personer druknet etter fall fra land. Det er én mer enn i hele fjor.

Flest drukninger i Vestland

Av de 79 personene som har druknet mellom januar og oktober i år, er 86 prosent menn og 14 prosent kvinner. 42 prosent har vært fra 60 år og oppover.

Ved utgangen av oktober har det vært 14 drukningsulykker i Vestland fylke. Ni personer har druknet i Viken, mens åtte har omkommet i både Trøndelag og Agder. Rogaland og Oslo har færrest drukningsulykker, med fire i hvert fylke.

  • Månedsstatistikken er foreløpig, og endres om det framkommer nye opplysninger. Statistikken for september er oppdatert fra fem til seks ulykker, etter at en mann i 40-årene ble funnet druknet i Orkla i Rennebu kommune flere uker etter at han ble meldt savnet.
  • Ulykker i utlandet der norske statsborgere bosatt i Norge omkommer i drukningsulykker, er tatt inn i som en del av statistikken fra 2022. Så langt i 2022 har fire norske statsborgere druknet i utlandet.

Dødsulykker med fritidsbåt, der dødsårsaken ikke er drukning, er ikke en del av denne statistikken.