– Diesel gir helseskader
– Diesel gir helseskader

– Diesel gir helseskader

Forsker Martinus Løvik ved Nasjonalt folkehelseinstitutt advarer mot helseffektene av diesel.

Publisert

Løvik er ekspert på helseeffektene av utslipp. I siste nummer av Båtliv har han lite positivt å si om dieselalternativet.

– Hvis jeg skulle kjøpe båt, er jeg ikke i tvil om at jeg ville valgt bensinmotor, sier Løvik. Han legger til at diesel er langt mindre miljøvennlig enn bensin, sett fra helseståsted.

– Det gjelder selv de reneste dieselmotorer. Dieseleksos inneholder om lag hundre ganger så mange karbonpartikler enn bensin. I tillegg er partikkelutslippene mye høyere, påpeker han.

I USA er det gjort forsøk med at allergikere fikk partikler fra dieseleksos i nesen sammen med burotpollen. Disse forsøkpersonene fikk mye sterkere reaksjon mot pollen enn de fikk av pollenet alene. Disse partiklene er umulige å se, og vanskelige å stoppe. De er så små som under ti tusendels millimeter i diameter. I motsetning til veistøv fra piggdekkjøring som er så grove at det meste blir filtrert bort før det kommer ned i lungene, er dieselpartiklene så lette at de også holder seg i lufta i lengre tid.

Båtliv har fått spørsmål fra en av våre trofaste lesere om ikke partiklene blir i vannet, når eksosen går fra båt via vann. Vi tok kontakt med NTNU.

– Eksosen som går ned i vannet vil jeg tro kommer opp igjen med samme mengde partikler, sier Trond Peder Flaten, som er eksepert på forurensningskjemi.

Les mer om diesel i Båtliv nummer 9 som nå er i salg.

Delta i dieseldebatten

Powered by Labrador CMS