Det neste steget i speedboatdesign

Noen raske motorbåter har merkelige utskjæringer ved vannlinjen. Rent intuitivt vil nok defleste gjette at disse skulle bremse en del. Sannheten er at disse «trinnene» eller «stegene»faktisk strekker seg helt under skroget og gjør at båten tar inn luft og flyter lettere i vannet.

Publisert

I de siste årene har stegede/steppede båter fått skylden for flere fatale ulykker. Alle kjenner til «Burud-ulykken» utenfor Tjøme sist sommer, men også en profesjonell amerikansk båtfører i marinen har omkommet i en ulykke med en svært rask båt med steg. Hvorvidt det er selve stegenes, eller hastigheten som stegene muliggjør, eller mangel på kunnskap og evne hos føreren, er vanskelig å si, men alle de tre elementene spiller inn.

Planing

Planende båter har som oftest V-bunn, som en trekant. Det betyr at båten kan kutte gjennom bølgene istedenfor å slå hardt i sjøen som en flat plate vil gjøre. Men hvis man vil ha den raskeste båten, så bygger man den derimot helt flat under. Men da vil man også bare kunne bruke den når det er helt flatt vann og heller ingen andre båter ute.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS