– Kjøp heller en brukt Windy

Båtkonstruktør Øystein Jaer advarer mot det han kaller designhysteri på moderne båter.

Publisert Sist oppdatert

Øystein Jaer har designet en rekke fritidsbåter og arbeidsbåter, deriblant den robuste politibåten i aluminium for Oslo-politiet.

 Til Båtliv sier den anerkjente båtkonstruktøren at han nå synes utviklingstempoet i båtbransjen er blitt i høyeste laget. Mange produsenter legger nå inn nye modeller hvert tredje år. Jaer mener at dette går utover båtenes kvalitet, særlig siden presset på prisene er så stort, og kostnadene med å frambringe nye båter såpass høye.

 –      Når venner og bekjente spør meg hva slags båter de bør kjøpe, pleier jeg å anbefale en brukt Windy. Det er mange flotte båter med noen år på hekken som er gode kjøp i dag, blant dem Polar, Nimbus, Fjordterne og Windy for å nevne noen, sier Jaer til Båtliv.

­

En million

På finn.no ligger det for tiden over 10.000 båter til salgs. Et raskt søk på Windy gir 113 treff, deriblant en Windy Khamsin 34 fra 2005 til 1,25 millioner kroner, og en Scirocco 32 for rett under en million kroner.

 Nimbus får 62 treff, og vi finner en 33 Coupe for litt under en million kroner under tittelen «høstpris». Det er en kjent sak at man kan gjøre gode båtkjøp om høsten, når de færreste tenker på sommer, sol og båtliv.

 –      Personlig synes jeg det i dag er blitt for mye fokus på design og stil i båtbransjen, og til tider for lite fokus på funksjonalitet og sikkerhet, sier Jaer. Bildet av Jaer er tatt ombord i en Boston Whaler, som Jaer synes er en funksjonell og god båt.