Innovativt båtutstyr

PRIS: Produktene som er nominert til Dame Award under kategorien sikkerhetsutstyr.
PRIS: Produktene som er nominert til Dame Award under kategorien sikkerhetsutstyr.

Vi vurderer sikkerhetsutstyr som er på vei

Vi har sett på alle nominerte produkter til Dame Award, og vurdert betydningen for det norske markedet, og for fremtiden.

Publisert Sist oppdatert
olasfloaton
olasfloaton
deckwatch
deckwatch

14. november blir det klart om hvem som får Dame Award prisen under utstyrsutstillingen Mets i Amsterdam. Det er nominert 75 nyskapende produkter, fordelt på syv ulike kategorier.

Sikkerhetsutsyr er en viktig del av båtlivet. I år er det flere produkter som skal redde folk i vannet raskere, men ingen er revolusjonerende. 

Her er produktene som er nominert

OLAS Float-On fra  Exposure Lights er en vanntett liten mann over bord lykt. Lykten har også en GPS enhet, som vil sende alarm og posisjonen via en app til en tilknytet mobiltelefon. Lyset vil automatisk starte etter seks sekunder i vannet, og vil vare opp til 20 timer. Lykten skal være prisgunstig. Ideen er god og produktet kan vinne kkategorien, men det spørs om teknologien holder mål opp mot AIS sart som sender posisjonen til plotteren på båter i nærheten.

 

 

PROWIP 2.0 er en hjem for seiling. Hjelmen er en forbedret utgave av PROWIP som skal være den som har satt standarden til nå. Hjelmen er utviklet for ekstremseiling, som foilene katamaraner hvor hastighetene er høye. Hjelm har lenge blitt brukt i kiting og windsurfing, og vil nok få et voksende marked, men vil aldri bli et produkt for massen.

 

 

 

SmartFind G8 AIS skal gjøre at du skal blir reddet raskere i en nødssituasjon. EPRIBen har satellittsender for Meosar, og sender på mange frekvenser, samt AIS. Om du skal må ha en EPRIB, så virker det som at dette er et produkt å vurdere. Helt klart et produkt som vil bli etterspurt. Spørsmålet er bare om det er så nyskapende. 

 

 

 

TeamO Autolock Tether er rett og slett en livline med snelle. Det gjør at brukeren kan tilpasse lengden etter behov. Spørsmålet er bare om snella ikke er i veien når man beveger seg rundt på dekk, og ikke minst hva som skjer når brukeren faller over bord. En livline skal ikke være for lang, og skal være festet slik at brukeren ikke havner i vannet. Jeg er ikke overbevist. Det enkle er oftest best. 

 

DeckWatch fra Vesper Marine har lansert verdens første app for smartur som fungerer sammen med en AIS transponer. Den kan redde en person som faller over bord, kan brukes til å sjekke om ankeret holder, eller sjekke om det er fartøy som er på kollisjonskurs. Du kan også sette kollisjonsalarm. Appen fungerer med Android Wear 2 smartur. Ideen er god, og gir et argument for å kjøpe en smartklokke, men det er nesten like enklet å få denne informasjonen opp på mobilen, en enhet som har bidratt til at stadig færre benytter seg av et ur rundt armen.

 

CrewWatcher er ett app-basert MOB-system. En liten sensor settes på hver og en om bord. Straks en av sensorene havner i vannet, så vil det gå en alarm på mobiltelefonen.  Løsningen er beskrevet som rask, raskere enn AIS, og billig. Den skal være enkel å bruke også for barn og kjeledyr. Er det slik at hunden hoper over bord og redder personen i vannet?

Ideen er kanskje god, men jeg tror målgruppen for dette ikke tar sikkerheten på alvor, og de som gjør det, heller vil gå for en AIS Sart-løsning.

 

 

Du finner de nominerte produktene under kategorien elektronikk og prgramvare her.