Båtpromillen øker

Båtfolk flest har godt alkovett når de er på sjøen. Likevel viser en ny undersøkelse at over 100.000 personer drikker alkohol også når de selv fører båt.

Publisert Sist oppdatert

Pressemelding fra Av og til:

Det økende antallet promilleførere utgjør sammen med større båter, fart og manglende erfaring en betydelig risiko for alle som ferdes på sjøen.

 

I en landsdekkende undersøkelse gjennomført av Synovate for kampanjeorganisasjonen Av-og-til oppgir 101.000 nordmenn at de drakk alkohol sist gang de selv førte fritidsbåt. Dette er en økning på 13 prosent i forhold til i fjor. Menn står for hele økningen og utgjør nå 87 prosent av de som drikker på sjøen.  Det er særlig menn i alderen 25-39 som drikker mer.

 

– Mange vil mene at det ikke er så farlig om skipperen tar seg en dram mens han står ved roret. Vi har imidlertid sett en betydelig endring i sjøtrafikken de siste årene, noe som stiller stadig større krav til båtførerens oppmerksomhet og reaksjonsevne.  Vi oppfordrer derfor båtfolket om å vente med alkohol til skuta er fortøyd sier Kari Randen, daglig leder i Av-og-til.

 

Lege Pål Madsen ved den Nasjonale luftambulansetjenesten ser resultatet av promille på sjøen. 

– Selv ett til to glass vin, som mange synes er helt greit å drikke når de er i båt, svekker reaksjonsevnen din. Mange tester på bilister, idrettsutøvere og flygere bekrefter dette. I en kritisk situasjon vil din evne til å ta vare på deg selv bli redusert. Verre blir det selvsagt om du har drukket enda mer, sier han.

 

I sommer vil publikum over hele landet bli møtt av Klar for sjøen-kampanjen med en oppfordring om å ikke drikke alkohol når de fører båt. Bak Klar for sjøen står Kongelig Norsk Båtforbund, Kongelig Norsk Seilforening, Norges Seilforbund, Sjøfartsdirektoratets Vis Sjøvett, politiet, Kystvakten, Kystverket, Røde Kors, Redningsselskapet, Oslofjorden båteierunion og bransjeforeningen Norboat, og Av-og-til.