UTSATT OMRÅDE: Det er kun to mil mellom Mikolajev og fronlinjen (merket med rødt).

Ny ukrainsk båtfabrikk er angrepet

En båtprodusent i Mykolajev ble i går totalt ødelagt i et russisk rakettangrep.

Publisert Sist oppdatert

Fabrikken har produsert gummibåter og ribber for den store, tyske forhandleren og distributøren MS Marine, og daglig leder Milan Sterk sier til IBI News at fabrikklokalene er smadret.

– Vi ble truffet av en S-200 antiluftrakett om morgenen før arbeidet hadde startet. Alt er helt ødelagt, både fabrikkbygningen, alle formerne og modellene, maskinene og lagrene av glassfiber og plast.

Til alt hell ble ingen skadet, men en sikkerhetsvakt fikk et kraftig sjokk.

Ifølge britiske forsvarsmyndigheter blir tungt antiluftskyts nå trolig brukt fordi de russiske styrkene på andre siden av frontlinjen har få mer egnete bakke-til-bakke-raketter igjen.

Mykolajev er en strategisk viktig skipsbyggings- og havneby ved utløpet av Bug-elven, kort vei fra frontlinjen og den okkuperte nabobyen Kherson. Det var her den russiske fremrykningen mot Odesa ble stanset og delvis rullet tilbake i april, og Ukraina hevder at en stor motoffensiv nå er planlagt i regionen.

Ukraina var før overfallet i februar en stor båtprodusent, særlig kjent er ribber fra Brig, Gala og Grand. Deler av denne industrien er nå bombet sønder og sammen. Brig har for eksempel ikke hatt produksjon siden et omfattende angrep i april.

Om angrepene på båtfabrikkene er målrettede er uklart, men i et land med svært mange elver, våtmarksområder, kanaler og innsjøer har lette småbåter med høy lastekapasitet blitt svært viktige, særlig for lett utrustede forsvarsavdelinger.