Først med solkraft

Sunsailer er første serieproduserte båt som går på solkraft.

Publisert Sist oppdatert

Boot 2017

Hadde denne båten vært noe å cruiset i Middagsbukta med? Den går lydløst på solkraft.

 Vindkraft har vært brukt av mennesker på sjøreiser i tusenvis av år, men Sunsailer er første serieproduserte båt som går på solkraft. Portugisiske Sun Consept står bak denne syv meter lange båten, som allerede er bygget i et titalls eksemplarer. Ordrebøkene er fulle i første halvår i år, og en 12 meter lang offshore utgave er under planlegging.

De første båtene ble kjøpt av et selskap som driver et wakeboard anlegg i Ria Formosa Natural Park i Portugal. På denne innsjøen må båtlivet være miljøvennlig.

Sunsailer 7 er stilt ut på Boot 2017, der vi treffer salgsdirektør Joâo Paulo Bastos. Han kan fortelle at batteriene har en levetid på åtte timer med fem knops fart.

Batteriene kan lades fra land, og selvsagt ved hjelp av solcellepanelene på båten. Uten tilførsel av solenergi er rekkevidden på ca 40 nautiske mil i marsjfart på fem knop. Motorene består av to Torqeedo utenbordsmotorer på seks hestekrefter hver seg, som er plassert i brønn i hver av potongene. Dette er en katamaran, som er en konstruksjon med lite vannmotstand.

Målgruppen for Sunsailer er turisme i økologisk sårbare områder, oppdrettsvirksomhet der man ikke ønsker støy eller forurensing og folk som ønsker miljøvennlig båtliv i lukket farvann. Prisen starter på 25.000 euro, nær en kvart million kroner.

Bastos forteller til Båtliv at selskapet også har solgt to 12-metere, som foreløpig kun er på tegnebrettet. Den større modellen vil kunne seile utaskjærs.