Evan Rebech i Nordic Boatlift AS.
Evan Rebech i Nordic Boatlift AS.

Løfter båten ut av vann

Du kan montere båtheis på egen brygge, men søknadsprosessen er for lang, mener de som selger systemer for dette.

Publisert Sist oppdatert

– Det er vel greit å kunne spise fisk uten å pisse bunnstoff, sier daglig leder Evan Rebech (bildet) i Nordic Boatlift AS.

Han selger løfteutstyr for fritidsbåter, både til private personer og til foreninger og marinaer. Løfteutstyret omfatter alt fra store travelifter på hjul til små flytedokker i plast for vannscootere. De minste løfter 680 kilo og de største 700 tonn.

På Båter i sjøen stiller Recech ut en båtheis i aluminium, som via fjernkontroll kan løfte båten ut av vannet og opp på en brygge. Systemet er amerikansk, og Nordic Boatlift har foreløpig installert 167 slike anlegg i Norge. Salget går tregt takket være omstendelige byggesøknadsprosesser i kommunene.

Båtheis

– Det må bli enklere å installere løfteanlegg på brygger. Tenk bare på besparelsene for miljøet når man tar båten på land og kutter ut bunnstoffet, sier en engasjert Rebech.

Båtheisene er bygget i sjøvannbestandig aluminium. De er ISO-sertifiserte og ifølge Rebech er levetiden 100 år. Et anlegg som løfter 4,5 tonn koster 180.000 kroner.

– Pengene er spart inn i løpet av ti år. Du slipper å betale for slipp og kan droppe bunnstoffet. Båtene trekker ikke vann og holder seg dermed lettere. I tillegg viser erfaringene fra USA at båter som ikke ligger i vannet oppnår høyere annenhåndsverdi, sier Rebech til publikum på messen.