Kultur og verdensarv i grenseland

GODT BESKYTTET: Ved gjestebrygga vest for øya Nakken kan man fortøye longside på begge sider.
GODT BESKYTTET: Ved gjestebrygga vest for øya Nakken kan man fortøye longside på begge sider.

Fra Vikna til Vega

Sør-Gjæslingan og Leka ligger i Trøndelag, mens Vega befinner seg i Nordland. Vi har besøkt tre steder som ligger en dagsmarsj ifra hverandre i grenselandet mellom Midt-Norge og Nord-Norge.

Publisert

Når man har passert Folda, det beryktede havstrekket mellom Frohavet og øyriket Vikna, går man stort sett i beskyttet farvann nordover til Brønnøysund. Om man drister seg til å gå den vestlige ruta gjennom skjærgården mellom Mausundvær og Halten fyr, og deretter over Folda, kan man også følge den godt beskyttede indre leia fra Storfosna ved innløpet til Trondheimsfjorden via Stokksundet og Flatangerleia nordover mot Vikna.

Godt bevart kulturhistorie

Sør-vest for Rørvik, ut mot Folda på Namdalskysten, ligger Sør-Gjæslingan. Dette var det viktigste fiskeværet sør for Lofoten for skreien. Fiskeværet består av cirka 80 øyer, holmer og skjær.

I dag er det fredete fiskeværet et ferieparadis. Å komme ut her med egen båt og tilbringe noen dager i autentiske omgivelser, er fantastisk. Finner du ikke roen her så finner du neppe roen andre steder heller.

Fiskevær

Rorbuene, rekker av fiskehjell, fiskemottak, væreierbolig med landhandel, salteri og trandamperi fra tiden da det var stor aktivitet her, er fremdeles godt bevart.

Landhandelen i væreierboligen er åpen én time to ganger per dag, og to timer på lørdag og søndag i sommersesongen. Gjestebrygga er en flytebrygge vest for øya Nakken. Her kan man fortøye longside på begge sider.

FISKEVÆR: Sør-Gjæslingan var det største fiskeværet sør for Lofoten.
FISKEVÆR: Sør-Gjæslingan var det største fiskeværet sør for Lofoten.

Mistet strømmen

I 1962 ble det lagt strømkabel ut til Sør-Gjæslingan. 20 år senere ble kabelen ødelagt og kraftverket ville ikke reparere den da de mente at stedet var blitt et fraflytningssted. Så nå blir strømmen der ute levert av et dieselaggregat.

ÅPEN: Butikken i fiskeværet holder åpent to ganger om dagen.
ÅPEN: Butikken i fiskeværet holder åpent to ganger om dagen.

Dette står ved siden av gjestehavnen, og det er litt plagsomt på en ellers så fredelig plass. Men hver kveld klokka 23:00 stopper de aggregatet og så starter de det igjen klokka 08:00 neste dag. Sterke krefter jobber nå for å få strøm ut til øyene igjen, det kan kombineres med strøm til en god del oppdrettslokaliteter i nærheten som i dag fyres med dieseldrevet strøm.

Fakta: Sør-Gjæslingan

Posisjon: N64°44'37" Ø10°46'13"

Havneleie: 150 kroner med strøm. (Strøm fra 08:00 til 23:00)

Båtsportkart: 25-02

Leka: N65°5'21" Ø11°44'28"

Forlis

I høysesongen kunne opp til 4000 kvinner og menn være samlet i det lille samfunnet. Både i 1625 og 1865 var det store ulykker med fiskere som ble overrasket av uvær på havet, og over 200 fiskere omkom begge gangene. Det var også en stor ulykke her i 1906. Cirka syv nautiske mil mot nordvest ligger Nordøyan fyr, hvor det tragiske forliset med hurtigruteskipet MS «Sanct Svithun» fant sted i 1962.

Røde fjell og ørnerov

Leka er Trøndelags nordligste kommune. De røde serpentinfjellene og den spesielle geologien gjør øya til en av Norges vakreste og mest spesielle.

Nord-øst på Skei ligger Leka Båtforening rett ved fergeleiet. Dette er en godt skjermet gjestebrygge bak en molo. Her er det tilrettelagt med et flott servicehus med dusj, vaskemaskin, toaletter, kjøkken og oppholdsrom. Selve gjestebrygga er en avdanket oppdrettsbrygge, men den fungerer helt fint.

Røde fjell

SYKLER: Sykler må man ha for å oppleve de røde fjellene. Det er enkelt å leie sykler på Leka.
SYKLER: Sykler må man ha for å oppleve de røde fjellene. Det er enkelt å leie sykler på Leka.

Leka er en geologisk verdenssensasjon og er valgt til Norges Geologiske Nasjonalmonument. De røde serpentinfjellene og den mildt sagt spesielle geologien gjør øya til en av Norges vakreste og mest spesielle. Det er som å komme til Death Valley i USA eller Red Rock i Australia.

UTSIKT: Fra Ivarshallaren, 41 meter over havet, har man utsikt mot Søla, Vega og Dønna i klarvær.
UTSIKT: Fra Ivarshallaren, 41 meter over havet, har man utsikt mot Søla, Vega og Dønna i klarvær.

For å komme til denne herligheten på vestsiden av øya bør man bruke sykkel, enten medbrakt eller leid. Det er enkelt å leie sykler på Leka. Skei Kulturtun – Lekamøya Spiseri – ligger rett ovenfor gjestehavnen og leier ut ulike typer sykler. Leka rundt er simpelthen en eneste 28 kilometer lang opplevelse.

MÅNELANDSKAP: Geologien på Leka er unik i verden. Historien om Serpentinfjellene starter for over 500 millioner år siden.
MÅNELANDSKAP: Geologien på Leka er unik i verden. Historien om Serpentinfjellene starter for over 500 millioner år siden.

Ønsker du å se Leka fra sjøsiden med kajakk, kan Leka Brygge rett sør for gjestehavna tilby opplæring og guidete turer med instruktør. Dette må bestilles og avtales på forhånd. Det er hele atten merkede padleruter rundt Leka, med startskilt og gode padlekart.

Ørnerovet

Mange forbinder Leka med Ørnerovet, som fant sted 5. juni 1932. Tre år gamle Svanhild ble tatt av en ørn og fløyet opp i Hagafjellet. Kjolen hadde merker etter ørneklo. Plassen der reiret lå var stupbratt, så jenta kan neppe ha klart å klatre opp der på egen hånd. En utrolig historie er det uansett – og den lever videre på Leka.

Turterreng

En passelig kveldstur er å gå nordover øya mot Skeisnesset. Der er det fem turstier som slynger seg mellom gravrøyser og utsiktspunkter på kystlyngheier. Fra gapahuken på Ivarshallaren har man en spektakulær utsikt mot Søla, Vega og kanskje Dønna hvis det er klarvær. Ikke den mest utfordrende fjellturen, Ivarshallaren ligger 41 meter over havet, men den byr på nydelig utsikt.

Fakta: Leka

Posisjon: N65°5'21" Ø11°44'28"

Havneleie: 170 kroner pluss 30 kroner for strøm. 120 kroner for båt under 35 fot.

Båtsportkart: 26-02

Vega: N65°42'48" Ø11°55'9"

Seilas i verdensarven

Hvis man først er så heldig å komme til Helgelandskysten, så er Vega et must å besøke.

Søker man på «gjestehavn vega» på nettet, kommer stort sett Igerøya opp. Denne havna er en lun og grei plass å ligge på nordøstsiden av Vega, men den er ikke så veldig sjarmerende – rett ved fergeleiet. Fortsett heller rundt på nordsiden til Gardsøya. Her er det etablert en ny, flott gjestehavn rett ved det nybygde Vega Verdensarvsenter. Her ligger man lunt bak en molo for nordavinden ved nye betong flytebrygger. Her er også nytt dieselanlegg.

Tusenvis

Vega er en øy og øykommune på Helgeland. Kommunen består av cirka 6500 øyer, holmer og skjær. På fjære sjø kommer det sikkert til ytterligere tusen fram. For her er det stor forskjell på flo og fjære, og det som kan se ut som farbart farvann på flo, er dekket med skjær som står opp som lyngtuer når det er fjære.

Øyriket Vega står på UNESCOs liste over verdensarv og ble åpnet 20. april 2005 av Dronning Sonja ved en seremoni på Hysværøyan. De aller eldste bosetningene på Vega er datert til steinalderen for 10 000 år siden og er den aller tidligste påviste bosetningen i Nord-Norge.

Ærfugl

På Vega er det mye å ta seg til. Verdensarvsenteret ligger rett ved gjestehavna og bør besøkes. Her er også en kafé. I en gammel handelsbrygge på Nes, 15 minutter fra gjestehavna, lå inntil i sommer en perle av et museum; E-huset som formidlet kunnskap om et av de mest kuriøse «husdyrhold» langs norskekysten. Ærfuglene er nærmest hellige i dette skjærgårdslandskapet, og sanking av ederdun var en viktig næringsvei. Ærfuglhusene hvor ærfuglene, eller «ea» som den kalles lokalt, er fortsatt typiske innslag i de mange dunværene i Vega-øyriket. I det gamle bygget er det også en over 100 år gammel landhandel som inntil juli i år var et museum. Vi besøkte plassen også i 2012 og da hadde de ederdunsdyner til salgs. De kostet den nette sum av 35 000 kroner per stykk.

NY HAVN: På Gardsøya er det tilrettelagt med ny, solid gjestehavn.
NY HAVN: På Gardsøya er det tilrettelagt med ny, solid gjestehavn.

Fine turer

For dem som har lyst til å utforske Vega, er det greit å sykle. Flatt terreng og stor variasjon i kontrastfylt natur gjør at Vega er som skapt til å utforskes fra sykkelsetet. Har man ikke sykler om bord kan man leie fra Turistinformasjonen. Man kan også ta kontakt med Vega Mekaniske som drifter gjestehavnen og dieselanlegget og få leid en bil.

TILRETTELAGT: Det er svært godt tilrettelagte turstier i verdensarvlandskapet Vega.
TILRETTELAGT: Det er svært godt tilrettelagte turstier i verdensarvlandskapet Vega.

En flott tur er å sykle til Vegatrappa i Sundsvoll Friluftsområde på vestsiden av Vega. Vegatrappa består av stier og broer fram til selve trappen. Denne har cirka 1400 trinn bygd i tre med rekkverk opp til Ravnfloget 350 meter over havet. Herfra er det en fantastisk utsikt mot øya Søla og Vegaøyene Verdensarvområde. På dager med klarvær kan man se helt til Træna. Det er også tilrettelagte rasteplasser underveis med bålpanner. For de som liker ekstra luftige opplevelser, har man Ravnfloget Via Ferrata, som er to stilige klatreløyper i kontrollerte, sikre former.

Fakta: Vega

Posisjon: N65°5'21" Ø11°44'28"

Havneleie: 150 kroner per døgn inkludert strøm.

Båtsportkart: 28

Informasjon: Dieselanlegg med kortautomat. Sanitæranlegg med dusj og vaskemaskin ved Holandsjøen, fem minutters gange fra gjestehavnen.

Matopplevelse

Omgitt av hav og levende sjømat på Vikså på nord-vestsiden av Vega driver familien Aga Vega Havhotell. De deler så gjerne både fantastiske matopplevelser, verdensarv, lyset og naturen med gjestene sine. Menyen med en fem-retters middag varierer fra dag til dag og er basert på de lokale råvarene som er å få fatt i.

Ærfuglsafari

I juni kan man dra til øygruppa Lånan nord-vest av Vega og se på ærfuglene som hekker der. All ferdsel på øya må skje sammen med en fuglevokter. Man kan reise ut dit med egen båt, men det må i så fall avtales på forhånd. I juli har de fleste ærfuglene forlatt reiret og besøkende kan bevege seg fritt på øya.

ÆRFUGL: E-huset på Nes ligger femten minutter fra gjestehavna og bør besøkes.
ÆRFUGL: E-huset på Nes ligger femten minutter fra gjestehavna og bør besøkes.