Hole på skjæret

Sommeren da alle tok seg vann over hodet

Koronaviruset fører fortsatt til at verden er delvis stengt. Derfor er sommeren 2020 spådd å bli tidenes norgesferie for nordmenn.

Publisert Sist oppdatert

Koronaviruset fører fortsatt til at verden er delvis stengt. Derfor er sommeren 2020 spådd å bli tidenes norgesferie for nordmenn.

Jo da, det blir sikkert mange dialekter å høre på Vestlandet og i Lofoten, men dette blir også tidenes båtsommer. Da tenker vi ikke på været, for det er det bare Gislefoss som kan gjøre noe med, men på antall farkoster i skjærgården og i gjestehavnene.

Det finnes 900 000 fritidsbåter i Norge. 80 prosent av disse befinner seg i og rundt Oslofjorden. Nå blir det selvfølgelig ikke 720 000 båter å se skummende mot Sørlandet i år. Trolig blir det ikke mer enn 500 000, så da blir det god plass til alle. Ventetiden på fiskesuppe på Lyngør, selv om Den Blå Lanterne er lagt ned, blir da bare to uker.

Den smale Kreppa ved Kragerø er også en yndet passasje å ta. Antagelig blir det bare å legge seg på reden ved Risør og vente på tur. Kanskje går det an å få til en samordning, slik at kølappen fra polet i Risør også kan gjelde for passering i Kreppa?

Travlest kan det bli enda lenger sør på Sørlandet, i Blindleia. Hvert år foretar nordmenn over en million feriereiser til Spania. Nå er det riktignok mange som reiser flere ganger, slik at det blir ikke en million ekstra båtfanter i Blindleia. Kanskje bare 100 000? Da kan det hende at det må innføres datokjøring. De med Mercury-motorer på like datoer, Suzuki, Evinrude og de andre på ulike.

Før vi kommer så langt skal vi ut Drøbaksundet. Båttrafikklys er selvfølgelig det sikreste, men mer praktisk er det kanskje om det er to felt utover og ett innover i juli – og så motsatt i august? Og siden vi er på sjøen, blir selvfølgelig et av dem krabbefelt.

Hvis du mener å ha observert usedvanlig mange olme svigermødre ute på holmer og skjær på forsommeren, har du antagelig sett riktig. Forutseende menn plasserte dem ut på vårparten for at de skulle sitte og holde av de beste plassene til ferien begynner.

Antagelig er det i uthavnene mange må finne seg plass. De fleste byene nedover kysten har bygget størrelsen på gjestehavnene med tanke på at familien Solbrun er i Hellas, russen ligger i rennesteinen i Antalya og sangkoret Skjærebrenneren vanligvis er i Rovaniemi eller Szczecin. (Sistnevnte bør prøves uttalt før ankerdram nummer to. Eller er det best med tre?) Men i år er disse hjemme. Og tenk om alle har båt!

Uansett hvordan det blir, føler vi oss trygge på at folk har lest sjøfartsreglene og tidligere utgaver av Hole på skjæret.

Husk at du har vikeplikt hvis du ser Fleksnes – en Master 740 bygget før 1990!