Hole på skjæret

VÅRPUSSEN: Båt er et evigvarende virus for mange, mener Hole.

Den moderne båtpussen

Vi skal ikke påstå at mediene overså årets båtpuss fullstendig, for det var visst et par TV-stasjoner som mellom koronainnslagene sveipet innom for å vise forberedelser til båtsesongen. I avisene derimot, har det vært syltynt. 15 000 artikler om korona, fem om båtpuss – enda båt er som et evigvarende virus for mange.

Publisert Sist oppdatert

I gamle dager var avisoppslag om båtpussen like selvfølgelig som dekningen av Holmenkollstafetten og klassikeren «nå kommer skattepengene».

Skildringen av båtpussen den gang var den samme, år etter år. Kanskje fordi det var de samme, eldre journalistene som gjerne tok en tur ned på havna for å slippe unna kontoret. Og hvis de året før skrev at eimen av tjære, terpentin, linolje, beis og ravi lå som et slør over både båter, folk og skipshunder, så kunne de vel skrive det samme om igjen? Det var mye nasjonalromantikk i slike beskrivelser.

Marinelakk var også et middel den gang. Det var antagelig ikke det som ble brukt på KNM Helge Ingstad. Den bare lakk.

Med til skildringen av båtpussen hørte også beskrivelsene av dem som lå under trebåtene med skraper.

Med til skildringen av båtpussen hørte også beskrivelsene av dem som lå under trebåtene med skraper. De hadde på seg kjeledressen fra arbeidsgiver, Christiana Spigerverk, Schous Bryggeri og Ulefos Jernværk. Når de tok pause, røykte de snadde og diskuterte finurlighetene på motorene, som gjerne var Sabb, Sleipner, Marna, Perkins eller FM.

Nå er det ikke så mange trebåter igjen – og ikke er det så mange som røyker pipe heller – men det må da gå an å lage lyriske beskrivelser av moderne båtpuss?

Hva med:

  • Poleringsmaskinen til Jollerud sang som fra en opptaksprøve til Sølvguttene.
  • Skjærebrenneren til Toska jobbet seg gjennom rustent metall på selvsikkert vis, så snart blir gnistregnet erstattet av sjøsprøyt.
  • Duckert bannet så det lyste over hele havna da det viste seg at mannen som hadde montert baugpropell på 46-foteren hans hadde glemt tetningsarbeidet.
  • Gasserud fikk kjeft av kona i fjor fordi det tok for lang tid til Tjøme. Her ser vi ham montere tre 175-hestere på sin 16 fot Askeladden.

Vi henstiller til avisredaksjonene å sende unge medarbeidere til neste års båtpuss. Vi leser gjerne om den moderne utgaven også. Om installasjoner av GPS, kartplotter, PC, bluetooth, autopilot, VHF, ekkolodd, solcellepanel, ankervinsj, DAB+, parabol, trampoline og innbyggingsovn med grill.

Men husk: Selv om båten er pussa, må ikke du bli det! Ikke før dreggen er kastet over i nabobåten.