Få tar sikkerheten på brygga alvorlig
De aller fleste drukner etter fall fra land, men lite blir gjort for å redde liv. Frognerkilen Båtforening går i front for å øke sikkerheten.
Drukningsstatistikken for 2018 er dyster lesning. 68 liv har gått tapt de syv første månedene. Av disse skylder 28 fall fra land eller brygge i elv eller sjø. Hele 17 druknet i forbindelse med bading.
Ingen krav
Vi skrev for kort siden om en person som tok en dukkert i varmen fra et bryggeanlegg, men slet med å komme seg på land igjen. Redningsstiger på bryggeanlegg ville hjulpet ham.
LES: Dramatikk på bryggekantenLES: Dramatikk på bryggekanten
– På kaianlegg er det krav til redningsstiger hver 50 meter, men det er ikke krav til slikt redningsutstyr på flytebrygger, forteller Åge Wee, som produserer og selger bryggeanlegg. Han forteller at årsaken til at det ikke er et slikt påbudt er begrunnet med at alle båter har redningsleider bak. Men som historien fra Leangbukta viser, så ligger mange båter med hekken inn til brygga, noe som gjør det umulig å benytte båtens redningsutstyr.
Ingen etterspørsel
Arild Olsvik selger redningsstiger for bryggeanlegg, og har sendt ut e-post med tilbud på sine produkter til samtlige båtforeninger, men bestillingene er uteblitt. Hans oppfattning er at båtforeningene er minimalt opptatt av sikkerhet. Hans stiger koster fra 1900 kroner per stykk.
Åge Wee deler Arild Olsviks oppfatning, og sier at bryggeeiere er sløve på dette området.
Tatt flere liv
Frognerkilen Båtforening er ikke sløve. De har opplevd tragiske hendelser flere ganger.
– Redningsstige på bryggene våre kunne spart flere liv opp gjennom årene. Derfor gjør vi noe med det, forteller Bjørn Bakke.
Foreningen har utviklet egen redningsstige, bygget i glassfiber i Kina, som nå er klar for montering.
– Vi har testet ut prototype over langt tid, og stigen fungerer både sommer og vinter. Vi kommer til å montere disse tett, hver fjerde båtplass for vinterbåsene, og hver åttende for sommerplassene. Stigene er ikke bare prisgunstige, de er også enkle å montere, forteller Bakke.
Bakke er medlem i et utvalg i Oslo Kommune som jobber for å redusere drukningstallet, et utvalg som vil få mye å jobbe med etter en slik sommer vi har hatt.