Salon Nautic Paris 2022

Optimisme i fransk båtbransje

VIDEO: Franske Beneteau er i medvind, og nå satser den børsnoterte båtprodusenten på bærekraftig vekst i årene som kommer, men båtutstillingen i Paris kan synge på siste verset.

Salon Nautic, Paris

Med 7482 ansatte er Beneteau en av verdens største båtprodsenter med en rekke merker inn motor- og seilbåtmarkedet. På Paris Boat Show (Salon Nautic) la selskapet denne uken frem positive tall.

Beneteau-familien som også omfatter Jeanneau og amerikanske Wellcraft dominerer den pågående båtutstillingen i Paris, som de siste årene har krympet til en liten utstilling med langt færre båter enn før.

Beneteaus salg har derimot vokst med 15 prosent hittil i år, og omsetningen havner i år rundt 15 milliarder kroner med driftsresultat litt over 800 millioner kroner. Selskapet ser for seg en vekst på rundt ti prosent i årene som kommer, og sikter mot en omsetning på 19-20 milliarder kroner i 2025.

Motorbåt

Beneteau forventer 12-14 prosent årlig vekst i motorbåtmarkedet, og syv til ti prosent årlig vekst i seilbåtmarkedet i de neste tre årene.

I partnerskap med Volvo Penta, Toqeedo og Vision Marine vil Beneteau satse sterkere på bærekraftig båtliv i årene som kommer. Det franske selskapet har tidligere kjøpt polske Delphia, som innen tre år skal bli et helelektrisk merke. I fjor ble Delphia 11 lansert som første helelektriske bobåt.

På utstillingen nå lanserer selskapet nye First 44, en seilbåt bygget i gjenvinnbare, biologiske materialer, og utstyrt med elmotor. Beneteau trapper opp satsingen på gjenvinnbare seilbåter neste år.

Aksjekursen til Beneteau stupt i starten av året, da Russland invaderte Ukraina, men har steget litt igjen siden i sommer.

Det franske fritidsbåtmarkedet består av 5 601 selskaper som sysselsetter 43 709 personer. De totale inntektene i 2019 var 55 milliarder kroner (5,3 milliarder euro). Tallene omfatter produsenter av båter, verksted- og servicebedrifter og forhandlere.

Selv om båtbransjen er stor i Frankrike, har båtutstillingen i Paris som sagt krympet betraktelig de siste årene, og nå spekuleres det i at dette kan være det siste året for den tradisjonsrike utstillingen.