Sommertokt 2019

Pusser opp svensk skjønnhet i Arendal

Se video av spissgatter i mahogni, som er under oppussing.

Publisert Sist oppdatert

I Arendal treffer vi musiker og trebåtbygger Tor Elgvin i Båtreppen. Han pusser opp en spissgatter som ble bygget i honduras mahogni 1938.

–Jeg har restaurert båten i vinter. Da har jeg pusset ned skroget og byttet dekket, forteller Elgvin når vi svinger innom for å ta den lakkerte skjønnheten i nærmere øyensyn. (Se video)

Han tok for tre år siden over Båtreppen etter Alf Arnesen som har drevet bedriften siden starten på 80-tallet.

– Han var en av de siste gjenværende trebåtbyggerne som startet eget verksted for reparasjon og rehabilitering av trebåter på 80-tallet. Nå er det jeg som har tatt over etter Alf som er blitt over 80 år, sier Elgvin.

Nå har han brukt tre år på å lære seg faget og har gått i lære hos Arnesen. Men det er ikke snekker eller båtbygger han egentlig er.

– Det jeg har levd av inntil for få år siden er musikk. Jeg har spilt i pianobarer land og strand rundt, men jeg har alltid hatt stor båtinteresse og når denne muligheten kom så grep jeg den, sier han.

C. G. Pettersson (1876-1953) var en av Sveriges fremste båtkonstruktører, og bidragsyter til den svenske motorbåtens fødsel. Har trolig konstruert over 5.000 båter, både motorbåter, seilbåter og større båter. Konstruerte over 70 båter i året på det meste.

(Video av Jørn E. Kaalstad.)