FÆRRE: Hittil i år har færre druknet enn på samme tid i fjor.

19 druknet fra fritidsbåt

Hittil i år har 19 druknet fra fritidsbåt, tre av dem i august. Nå skal Siv Jensen bidra til færre ulykker.

En mann i 70-årene ble funnet omkommet i Storsjøen i Rendalen i Innlandet etter en båttur. I Kvænangen i Troms og Finnmark omkom en mann i 50-årene etter å ha falt fra båten, mens en mann i 40-årene ble funnet omkommet i småbåthavna i Ulsteinvik i Møre og Romsdal, opplyser Redningsselskapet.

Så langt i år har 57 personer druknet, og det er en nedgang på 17 prosent fra i fjor. Reduksjonen skyldes i hovedsak færre drukningsulykker i mai og august. 19 personer har altså druknet fra fritidsbåter og to fra yrkesbåter. 14 personer har omkommet etter fall fra land, mens 10 drukningsulykker skjedde under bading. Åtte drukningsdødsfall skyldes fall gjennom isen, mens to personer druknet henholdsvis under dykking og etter at personbiler kjørte ut i sjø eller vann.

I august ga Hans Herman Horns stiftelse fem millioner i året over tre år til etableringen av en ny paraplyorganisasjon for aktører som jobber med drukningsforebygging. Tidligere finansminister og partileder i FrP Siv Jensen skal lede organisasjonen.

– Det vil gi det drukningsforebyggende arbeidet i Norge et stort løft. Det trenger vi for å komme nærmere visjonen om at ingen skal drukne, sier Tanja Krangnes, fagleder for drukningsforebygging i Redningsselskapet.